Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Succesvolle EIC subsidieaanvraag ChainCraft

chaincraft.jpeg

ChainCraft schaalt de productie van duurzame vetzuren op dankzij een succesvolle EIC-aanvraag. Met de hulp van Haute Equipe is ChainCraft B.V. door de European Innovation Council (EIC) geselecteerd voor subsidiëring vanuit het EIC Accelerator programma. ChainCraft was één van de slechts vier Nederlandse bedrijven die dit lukte in de cut-off van juni 2023.

Duurzame vetzuren uit groente- en tuinafval

ChainCraft B.V. is een spin-off van Wageningen University and Research (WUR) en gebruikt organisch afval om duurzame vetzuren te produceren. Vetzuren zijn een belangrijk bestanddeel in tal van producten, zoals in diervoeradditieven, maar ook de chemische en voedingsindustrie. ChainCraft richt zich momenteel vooral op afzet in de voedingsindustrie. Echter zit er in de chemie nog veel potentie in de toepassing van duurzame vetzuren, zoals in gewasbeschermingsmiddelen, coatings-, schoonmaak-, oplos- en smeermiddelen. Op dit moment worden vetzuren nog voornamelijk uit aardolie of palmolie gemaakt. Door de gepatenteerde fermentatietechnologie van ChainCraft kunnen vetzuren nu geheel duurzaam en circulair worden geproduceerd uit organische afvalstromen, zoals groente- en fruitafval.

Van demo naar grootschalige fabriek

ChainCraft biedt hiermee voor tal van industrieën een alternatief voor niet-duurzame vetzuren. De belangstelling vanuit de markt voor de producten van ChainCraft is dan ook groot. Op dit moment produceert ChainCraft jaarlijks tot 2.000 ton duurzame vetzuren in haar demofabriek in het westelijk havengebied in Amsterdam. De volgende stap is opschaling naar een full-scale plant die jaarlijks 20.000 ton vetzuren kan produceren. De voorbereidingen voor het realiseren van deze grootschalige fabriek zijn op dit moment in volle gang.

Productie opschalen met EIC Accelerator programma

Voor de Research & Development die nodig is voor de opschaling heeft ChainCraft een subsidieaanvraag ingediend bij het zeer competitieve Europese EIC Accelerator programma. EIC Accelerator heeft als doel om MKB-bedrijven te helpen om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en naar de markt te brengen. Het is één van de meest competitieve subsidieprogramma’s van de EU en financiert alleen de meest disruptieve technologieën. ChainCraft was medio 2023 één van de slechts 4 Nederlandse bedrijven die het lukte subsidie te ontvangen vanuit het EIC Accelerator programma. In totaal werden er maar liefst 648 voorstellen ingediend.

De rol van Haute Equipe bij deze succesvolle EIC-aanvraag

Haute Equipe heeft ChainCraft geholpen bij het opstellen en indienen van de succesvolle EIC-aanvraag. Wij hebben in samenwerking met het ChainCraft team een short en full proposal geschreven, het project financieel vormgegeven en geholpen bij het voorbereiden van de uiteindelijke pitch voor het beoordelingspanel van EIC. Wij zijn erg trots dat het project door de European Innovation Council is geselecteerd voor subsidiëring vanuit het EIC Accelerator programma! Om het EIC project in goede banen te leiden, blijven wij de komende twee jaar ook betrokken bij de administratieve verantwoording van het EIC project.


Hulp bij aanvraag EIC Accelerator subsidie?
Wil je hulp bij het aanvragen van een EIC Accelorator subsidie? Onze subsidie adviseurs bieden ondersteuning bij het aanvragen van een subsidie uit het EIC Accelerator programma. Neem gerust eens contact op met Senior Adviseur Subsidies Martin Bremer via 06-47762572 of martin.bremer@haute-equipe.nl.

Terug naar overzicht
martin-nieuw.png
Martin Bremer
Senior Subsidieadviseur
chaincraft.jpeg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.