Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

TOZO

tozo-2-1.png

De totstandkoming van een nieuwe opdracht

Het was een dinsdagavond rond 20.30 uur toen ik gebeld werd door Nicky (Commercieel Adviseur) over een mogelijke opdracht in ‘s-Hertogenbosch. Namelijk de uitvoering van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers, oftewel de TOZO regeling. Mijn eerste vraag was: Wat houdt de TOZO regeling in? Ik had er wel iets over gehoord in het nieuws, maar wist niet precies wat het inhield. De regeling is voor zelfstandig ondernemers en voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de crisis tot onder het sociaal minimum daalt. Daarnaast kan de ondernemer krediet aanvragen voor zijn bedrijf via deze regeling. Ik werd meteen enthousiast. Het helpen van ondernemers die door deze crisis (deels) zonder inkomen zitten helpen om deze tijd door te komen? Wat leuk!

De volgende dag had ik samen met drie collega’s van Haute Equipe een online sollicitatiegesprek met de (mogelijke) opdrachtgevers. Het was een fijn gesprek en 1 juni 2020 gingen wij met 16 adviseurs aan de slag met het uitvoeren van de TOZO regeling. Mijn eerste opdracht als Trainee in Hoorn heb ik zelfstandig uitgevoerd, waar ik ontzettend veel van heb geleerd, maar het gaf toch wel een heel speciaal gevoel om met zo’n grote groep collega’s een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Aan het begin van de opdracht bestonden de werkzaamheden vooral uit het uitvoeren van de mutaties van de TOZO 1 regeling. De TOZO 2 regeling was toen nog niet van kracht. Hierbij werden we in een korte tijd ingewerkt in de systemen om de ondernemers te voorzien in de wijzigingen in hun uitkering. Er kan namelijk in deze tijd van alles veranderden in de uitkeringsperiode. Denk aan de periode waarover de ondernemer uitkering wenst te ontvangen of de werkelijke inkomsten wijken af. Het blijft lastig om dit van te voren in te schatten. Na het verwerken van de mutaties wat betreft nabetalingen en perioden was het tijd om uitkeringen (deels) terug te vorderen. Dit is uiteraard een minder leuke klus, maar de ondernemers waren over het algemeen ontzettend blij dat ze weer aan het werk konden en de uitkering dus niet meer nodig hadden. Deze gesprekken vond ik uitdagend, maar ook fijn om de mensen achter het zaaknummer persoonlijk te spreken en te horen wat zij doen!

Na een aantal weken kwam de TOZO 2 uitkering online en was het tijd om die te gaan beoordelen. Een paar mensen werden hierop ingewerkt en de rest ging aan de slag met het afronden van de  terugvorderingen. De TOZO 2 uitkeringen waren er een stuk minder dan de TOZO 1 uitkeringen. Een goed teken natuurlijk! De ondernemers konden mondjesmaat weer aan het werk. Daarnaast werd nu het inkomen van de partner meegenomen, waardoor de aanvraag van de uitkering aan meer voorwaarden moest voldoen.  

Door deze veelzijdigheid aan werkzaamheden en het samenwerken met collega’s is het een uitdagende opdracht. Flexibiliteit en vertrouwen zijn twee belangrijke kernwoorden bij deze opdracht. Het is belangrijk dat wij handelen naar de ontwikkeling van de werkzaamheden. Doordat wij met veel mensen gestart zijn en het vertrouwen, de tijd en de begeleiding die de medewerkers van ’s-Hertogenbosch ons geven is een groot deel van alle aanvragen, vragen van de ondernemers en mutaties afgehandeld. Dit heeft erin geresulteerd dat de regeling nu wordt uitgevoerd door 5 adviseurs van Haute Equipe en de medewerkers die vanuit ’s-Hertogenbosch zijn betrokken bij dit project.

Haute Equipe handelt in dit geval flexibel bij het af- en opschalen van adviseurs. Als er in de toekomst meer mensen nodig zijn voor het uitvoeren van bijvoorbeeld de heronderzoeken, kan de klant rekenen op opschaling van adviseurs binnen een korte termijn. Zo kan de regeling uitgevoerd blijven worden, met altijd het juiste aantal adviseurs voor de hoeveelheid aan werkzaamheden. Fijn om te weten met de TOZO 3 regeling in aantocht.

Kortom een uitdagende en leerzame opdracht waarbij wij veel energie halen uit het ondersteunen van ondernemers in deze moeilijke en vreemde tijd!

Terug naar overzicht
jessica.jpg
Jessica Groskamp
Adviseur bedrijfsvoering
tozo-2-1.png

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.