Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

KLANT IN ZICHT | Gemeente Rotterdam

leandra-nieuwsbrief.jpg

Door Leandra Beerendonk

Ik ben alweer bijna drie jaar privacyadviseur. Voor ik bij Haute Equipe startte, adviseerde ik het MKB over privacy en de AVG. In februari ben ik begonnen aan mijn eerste opdracht als privacy officer bij een gemeente. Dat ik dit bij zo’n grote en interessante gemeente als Rotterdam mocht gaan doen, was dan ook een feestje waard. Een enorme stap, maar ik ben enorm dankbaar voor die kans.

Als privacy officer bij gemeente Rotterdam adviseer ik het cluster Stadsontwikkeling, een cluster van pak 'm beet 1500 ambtenaren groot. Een cluster van die grootte is een gemeente op zich zou je bijna zeggen. Bij het cluster Stadsontwikkeling moet je bijvoorbeeld denken aan afdelingen als Ruimtelijk ontwerp en advies, Duurzaamheid en Mobiliteit. De privacyvraagstukken die zoal voorbij komen hebben o.a. betrekking op het gebruik van camera's, apps voor het ontwerpen, metingen in de stad en het organiseren van bijvoorbeeld bewonersavonden. Heel gevarieerd dus!

Samen met mijn twee collega privacy officers ondersteun ik de afdelingen met het uitvoeren van DPIA's en PRA's, werken we samen met de security officers, adviseren we over het verwerken van persoonsgegevens, sparren we met privacycollega's van andere clusters of zelfs van andere gemeenten en houden we ons bezig met awareness. In deze tijd vliegen we via Teams van overleg naar overleg en tussendoor beantwoorden we allerhande privacygerelateerde vragen via e-mail. Dat is zomaar een greep uit de werkzaamheden op een willekeurige dag.

Dat maakt het werk als privacy officer bij een gemeente als Rotterdam erg dynamisch. Geen dag is hetzelfde, geen vraag is hetzelfde en je spreekt iedere dag weer (voor mij) nieuwe collega's. Het leukste aan mijn werk is het analyseren van de situatie en samen met de afdeling de puzzelstukjes in elkaar te passen om zo tot een passend advies te komen waar de projectleider mee verder kan. Privacy is echt teamwork!

De grootste uitdaging ligt in Rotterdam, zoals dat in heel Nederland het geval is, nog bij privacy-awareness. Daar werken we met zijn allen hard aan en iedere dag leren we onze collega's een beetje bij over het belang van privacy. Het is enorm leuk te merken dat die ene projectleider die je laatst sprak, nu in zijn nieuwste project zelf de privacyaspecten kan aanwijzen! 

logo-gemeente-rotterdam-300x150.png

Terug naar overzicht
leandra-nieuwsbrief.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.