Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Drie (kersverse) vaders vertellen over hoe Haute Equipe omgaat met de nieuwe wet WIEG

vaderschapbijhe-linkedin.png

Maak kennis met wet WIEG

Met de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) in 2019 is het tweedaags kraamverlof van de partner verlengd naar een geboorteverlof van eenmaal de arbeidsduur per week. Een week vrij dus. Vanaf 1 juli 2020 kan dit geboorteverlof, onder bepaalde voorwaarden, worden verlengd tot maximaal vijfmaal de arbeidsduur per week. Dus vijfweken extra verlof!

Het doel van de WIEG is de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het verschil in verlofduur van beide ouders wordt namelijk verkleind. Daarnaast beoogt de wet een bevordering van een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen. De moeder en de partner kunnen de taken van het ouderschap vanaf het begin goed verdelen. 

Het aanvullend geboorteverlof wordt vergoed voor ten minste 70% van het maximumdagloon. Als werkgever kan je hiervoor een uitkering aanvragen bij UWV. 

Haute Equipe heeft er heel bewust voor gekozen om de overige 30% ook door te betalen waardoor Haute Equipers met een bevallen partner 100% doorbetaald krijgen gedurende de periode dat zij dit verlof opnemen. Een bewuste keuze want waarom zou er onderscheid zijn tussen bevallingsverlof bij vrouwen waar Haute Equipe 100% salaris doorbetaalt en een partner die verlof opneemt voor hetzelfde doel?

Wij zijn trots op de keuze die we gemaakt hebben en daarmee deze secundaire arbeidsvoorwaarde hebben geïmplementeerd. We stuurden onze Wiep (redacteur) op pad bij de eerste drie vaders binnen Haute Equipe die gebruik hebben gemaakt van deze nieuwe wet en de ruimte die Haute Equipe hier biedt.

Het verhaal van Daan

‘’Haute Equipe doet echt aan maatwerk. Er wordt continu gekeken wat er speelt in het leven van Haute Equipers, of het nu om ouderschapsverlof gaat of een verhuizing. Het is dan fijn als er verschillende regelingen worden toegepast. Met zo’n regeling als de wet WIEG, gaat Haute Equipe echt verder dan andere werkgevers. Eerst dacht ik bij mijzelf ‘’waarom krijg ik nog steeds mijn volledige salaris?’’ en toen hoorde ik dat Haute Equipe 100% i.p.v. 70% betaalde. Of het nou je eerste kind is of je vijfde, het is fijn als je thuis de basis kan leggen. Bij mijn eerste kind had ik in principe maar twee dagen verlof, maar ook toen maakten Marion en Frans het mogelijk om er nog meer dagen tegenaan te plakken. Het is zo belangrijk als vader dat je er de eerste dagen bij bent en ik vind het mooi dat Haute Equipe dit stimuleert. Het voelt heel waardevol dat ze er zo naar kijken. Er wordt echt gekeken naar het individu en ze komen zelfs bij je langs na de geboorte, dat is natuurlijk heel speciaal. Daarnaast heb ik een extra (ouderschaps)verlofdag, bijna elke dinsdag. Heel relaxed! Het is fijn om dan met de kids thuis te zijn, naar school, zwemles, ga zo maar door.’’

Het verhaal van Roel  

‘’Richting mijn pasgeboren zoontje voelde ik direct enorm veel liefde, verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Lucas is mijn eerste kind en ik wilde er de eerste periode na de geboorte echt graag bij zijn om alles van dichtbij mee te maken en te ervaren. Daarom is het zo geweldig dat de Wet WIEG er is. Deze wet biedt vaders de mogelijkheid het ouderschap uitvoerig en op een rustig tempo te ontdekken. Tel hierbij op dat Haute Equipe als werkgever deze wetgeving nog aantrekkelijker maakt en je zult begrijpen dat de stap zetten om van de wet gebruik te maken een stuk makkelijker wordt. Daarnaast mocht ik óók nog een groot deel van mijn vakantiedagen eraan vastplakken, waardoor ik extra lang bij Lucas en mijn vrouw kon blijven. Het was fijn mijn vrouw te kunnen ondersteunen en als gezinnetje de eerste tijd gezamenlijk te kunnen doorbrengen. Ik kon mijn vrouw waar nodig ontzien en we konden de zorg onderling verdelen. In al die weken dat ik thuis was, konden we ook mooi de kraamvisite verspreiden, zodat Lucas niet onrustig werd van alle visite en wij voldoende tijd en ruimte hadden om uit te rusten en te genieten. Lucas is geboren in de zomer; iets wat ook erg fijn was! We konden met het gezin samen erop uit gaan en genieten van het zomerse weer. Bovendien heb ik een goede eerste indruk gekregen van wat er zoal bij het ouderschap komt kijken en ik ben van mening dat de band tussen vader en kind hierdoor echt wordt versterkt. Het is fantastisch dat Haute Equipe op deze wijze met de Wet WIEG omgaat en zich extra voor dit soort aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden inzet.’’

Het verhaal van Arnout

‘’Het was een luxe, bij de oudste had ik nog niet zoveel verlof, en na die regeling heb je ineens zo lang vrij. Het is een heerlijkheid voor je net bevallen vrouw; normaal moet de man snel aan het werk en kan je een stuk minder regelen. Ik deed thuis veel meer om te helpen, daar is ook meer gelegenheid voor. Het is opvallend om te zien wat voor effect het heeft op de band met je kind, om er continu bij te kunnen zijn. Zeker omdat je het verschil hebt ervaren, ineens zit je zes weken in een cocon met je gezin. Het maakt veel meer uit dan je denkt, de eerste weken dat je thuis bent. Intuïtief en rationeel gezien kan dat zoveel invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Deze regeling heeft echt een goede invloed, ik ben er ontzettend blij mee!’’

Trots

Wij zijn er als bedrijf trots op dat we kunnen bijdragen aan een bijzondere periode in iemands leven. Juist zonder dat je daarbij hoeft na te denken over mogelijke financiële gevolgen. Trots op dat we bewust omgaan met een gelijke behandeling van onze medewerkers en daarmee een klein beetje bijdragen aan maatschappelijk resultaat. Uiteindelijk helpt het onze collega’s om daarna ook weer op een goede en stabiele manier met een opdracht aan de slag te gaan na zo’n grote gebeurtenis als de geboorte van een kind. Met dit besluit maken we onze medewerkers blij, maken zij hun opdrachtgevers bij terugkomst weer blij en maken we samen een mooi bedrijf. Daar doen we het voor!

Terug naar overzicht
1582377068975.jpg
Wiep Aanhane
Marketing
vaderschapbijhe-linkedin.png

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.