Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

De voordelen van reizen en werken hoe combineer je dat? Margriet vertelt over haar doorreis van vijf maanden door Zuid-Amerika.

haute-equipe-margriet-instapost.png

Wil je eerst iets over jezelf vertellen?

‘’Ik ben Margriet en woon in Amstelveen op een heel lekker plekje in de buurt van Amsterdam. Oorspronkelijk kom ik uit Oldenzaal in Twente en daar ben ik echt trots op. Ik ga hier regelmatig naartoe, voor familie, vrienden of bijvoorbeeld carnaval. Ik doe graag aan hockey en vind het heerlijk om te fietsen. Niet gewoon een rondje fietsen, maar touren; van A naar B. Ik heb communicatie en antropologie gestudeerd en ben in 2014 voor een welzijnsorganisatie gaan werken. Eerst als communicatiemedewerker en al snel binnen de buurtontwikkeling. Dit deed ik eerst in Amsterdam Noord en daarna Nieuw-West, je staat echt midden in de maatschappij en werkt veel samen met buurtbewoners en lokale organisaties. Ik heb hier heel veel plezier gehad en ook veel geleerd, maar wilde door ontwikkelen.’’

En hoe was je start bij Haute Equipe?

‘’Na een tijdje wilde ik graag meer leren over hoe het binnen gemeenten eraan toegaat en vertelde Isabel, een oud-medewerker van HE, mij over Haute Equipe. Op dat moment was Esther van Haute Equipe bezig met een opdracht op Ameland en dat profiel sloot goed bij mij aan. De opdracht was gezamenlijk ontwikkelen van een gedragen toekomstbestendige welzijnsvisie op het eiland. Middels narratief waarderend werken hebben we deze opdracht aangepakt. Narratief waarderen is een manier van Haute Equipe om niet "van bovenaf" te bepalen, maar om gezamenlijk, in verbinding met inwoners, beleid en uitvoering te ontwikkelen: de Inwoners worden vanaf de eerste stap betrokken en worden betrokken gehouden door een continue monitoring en evaluatie van de praktijk. Ik ben toen op 1 december 2019 begonnen bij deze opdracht en heb daarna allerlei verschillende opdrachten gedaan. Nu werk ik al enige tijd voor de gemeente Zaanstad als beleidsmedewerker, waar ik mij bezighoud met Inburgering en laaggeletterdheid.  Met name op het thema inburgering is zoveel te leren en te ontwikkelen. Per 1 januari 2022 is een nieuwe wet inburgering van start gegaan en sindsdien ligt de volledige regie op inburgering bij gemeenten. Ik vind het echt een heel belangrijk en mooi integraal thema. Het sluit zeker aan bij mijn interesses in mens en samenleving.’’

Je interesse in reizen, hoe heeft zich dat geuit?

‘’Ik heb altijd al van reizen gehouden en heb hier ook iedere kans in aangegrepen. Voor mijn studies heb ik ook voor langere tijd in Australië en Zuid-Korea gewoond. Wanneer je fulltime en/of in loondienst werkt is het lastig om lange reizen te maken. Dan is de max vaak drie weken. Wat natuurlijk ook lang en mooi is, maar ik hunkerde naar dat gevoel dat je besef van tijd kwijtraakt. In de eerste instantie had ik al een tijdje bij mijn vorige werkgever het gevoel dat ik dat wilde, maar het voelde nooit echt als een optie. Op een gegeven moment kwam ik terug van een lange fietsvakantie en had ik een gesprek met een collega van Haute Equipe waarin ik vertelde dat ik dat nog wel langer zou willen, maar dit niet als een optie zag. ‘’Waarom niet, heb je daar wel eens naar gekeken of dat kan?’’ vroeg mijn collega, waarna het een beetje begon te borrelen. Ik heb het daarna gecheckt bij HR en het bleek toch wel mogelijk. Tijdens corona wilde ik meer perspectief voor mezelf creëren en met die drijfveer ben ik het met Marion en Frans gaan bespreken. Ze zeiden dat zolang het niet schuurt met een opdracht, ze het mij van harte gunde. Dat was zo een leuke reactie! Ik ben het idee uit gaan werken en toen naar Marion gegaan.’’

Wat fijn dat dat zo goed verliep, en hoe zag je sabbatical eruit?

‘’Uiteindelijk heb ik vijf en een halve maand vrij gehad, en ben ik eerst ruim drie maanden naar Midden-Amerika gegaan. Eerst een maand naar Costa Rica, een heel mooi land qua natuur. Alles stond destijds in bloei en je ziet ongelooflijk veel dieren. Het was mooi om hier te zijn. Daarna ben ik naar Mexico gegaan, de rijke cultuur, natuur en het eten was hier fantastisch. Ik ben onder andere drie weken op pad geweest met iemand die al sinds de jaren 70 mooie handgemaakte producten vanuit Mexico en Guatemala importeert. Samen zijn we ook naar Guatemala gegaan en dankzij haar ben ik veel dichter bij het lokale leven gekomen. Echt fantastisch was dat! De tijd in Midden-Amerika was een perfecte combinatie van natuur, cultuur, wildlife en hiken, ik had een echt vakantiegevoel. Aansluitend ging ik weer terug naar Europa. Daar ben ik, in mijn eentje op de fiets en met een tentje, vanaf iets boven Lyon naar de Middellandse zeekust gefietst. Langs de Rhône reed ik door het prachtige geurende landschap, verlaten dorpjes en historische steden. Een geweldige manier om te contempleren/mediteren.’’

Hoe is het om nu weer terug te zijn?

‘Het was even wennen om terug te zijn na zo een lange reis, je bent natuurlijk zo lang weg uit de drukte. Vooral de snelheid was wennen, maar toch ging die knop snel om. Ik kwam in de zomer terug en dat maakte het een stuk makkelijker. De dingen die ik heb geleerd probeer ik echt vast te houden en te integreren in het dagelijks leven. Het heeft echt iets bij mij getriggerd, wetende dat er mogelijkheden zijn bij Haute Equipe. Het is leuk om na mijn sabbatical weer verder te gaan met de opdracht voor inburgering bij de gemeente Zaanstad. Het is mooi dat je ondanks de tijdelijkheid iets langer op één plek kan werken. Zo kun je samen met collega’s meer naar concretere uitkomsten toewerken.’’

Wat vind je van deze regeling?

‘’Ik vond het echt super dat ik de ruimte heb gekregen om op reis te gaan en daar ben ik echt heel dankbaar voor. Het ging ook heel makkelijk, en dat is echt iets wat Haute Equipe kenmerkt. Die flexibiliteit en meedenken met de medewerkers zie je overal in de besluiten terug. Het is een hele mooie en unieke extra arbeidsvoorwaarde.’’

Terug naar overzicht
1582377068975.jpg
Wiep Aanhane
Marketing
haute-equipe-margriet-instapost.png

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.