Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Opdracht in beeld: beleidsadviseur jeugd

jeugdhulp-1.jpeg

Eerder dit jaar mocht ik aan de slag als beleidsadviseur jeugdhulp voor een van onze opdrachtgevers. Hoewel ik sinds 2015 actief ben binnen het sociaal domein, was dit een nieuwe rol voor mij. En natuurlijk had ik bepaalde beelden bij deze rol. Maar, klopten die ook?

De afgelopen jaren heb ik mij in verschillende rollen en vanuit diverse invalshoeken (bedrijfsvoering, inkooptrajecten, beleid) tegen met name jeugdhulp mogen aan bemoeien. In die hoedanigheden heb ik te maken gehad met beleidsadviseurs, maar altijd op een deelaspect van wat een beleidsadviseur allemaal doet. Het leek mij interessant zelf te mogen ontdekken of mijn beeld van een beleidsadviseur klopte. Nou ja, één beeld van ‘een beleidsadviseur’ bestaat natuurlijk niet. Maar ik associeerde het vooral met: langere termijn, schrijven, regionale afstemming en adviseren van bestuurder(s).     

Na een aantal maanden kon ik constateren dat je als beleidsadviseur zeker niet alleen met bovengenoemde zaken te maken hebt. Hoewel, het zal bij iedere gemeente net weer wat anders worden ingericht. Ad-hoc klusjes, administratieve en financiële zaken afhandelen, ingewikkelde regionale en bovenregionale factuurstromen. Niet de spannendste zaken, maar het hoort er allemaal bij en neemt toch behoorlijk wat tijd in beslag. Gelukkig was ik het grootste deel van mijn tijd bezig met de inhoud. En die inhoud was zeer divers. Wat het leuk, uitdagend en soms hectisch maakte. Het bleek soms moeilijk alle onderwerpen de aandacht te geven die ze verdienen. Kernkwaliteiten die een beleidsadviseur daarom in ieder geval, op basis van dit halfjaar, moet hebben zijn: prioriteren en afbakenen.

Wat deze opdracht een extra dimensie heeft gegeven zijn de maatregelen als gevolg van het coronavirus. De eerste vier weken liep ik al mijn werkdagen nietsvermoedend en, zo voelt het inmiddels, ouderwets rond op kantoor. Na me net een beetje ingeburgerd te voelen was het fulltime thuiswerken geblazen. Het was een aparte gewaarwording maandenlang met mensen die je nauwelijks kent uitsluitend digitaal samen te werken. Razendsnel bleek ook dat normaal, en verliep het prettig en productief.    

Al met al heb ik een fijne tijd gehad, en is deze rol er een die ik in de toekomst nog wat verder zou willen ontdekken.

Roeland Dubbeld, adviseur Sociaal Domein

Terug naar overzicht
roeland-1.jpg
Roeland Dubbeld
Adviseur sociaal domein
jeugdhulp-1.jpeg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.