Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Adviseurs vertellen: Alwin Slot en Sjaak Schokker

2414-page41-20200110.jpg

Ook Alwin Slot en Sjaak Schokker, financieel adviseurs bij Haute Equipe vertellen deze maand over hun opdracht.

“Helder Rapporteren”. Eén van de weinige studieboeken die ik nog in de kast heb staan vanuit mijn studietijd. Een interessant vak met een bevlogen docent. Hoewel de titel van dit boek bijna exact omschrijft waar ik me veel mee bezig houd in mijn opdrachten, gaat het boek er eigenlijk nauwelijks over. Waar dit boek uitlegt hoe je schriftelijk moet rapporteren, gaat het in de dagelijkse praktijk van mijn opdrachten veel meer over digitaal rapporteren aan de hand van visualisaties.

Het inzichtelijk maken van heldere informatie op een toegankelijke manier, zodat het gebruikt kan worden om van te leren en om tijdig bij te kunnen sturen waar nodig. Dat is iets waar ik me mee bezig mag houden en waar ik veel energie van krijg. Misschien vooral omdat er nog heel veel te winnen valt op dit gebied. Binnen overheidsorganisaties is er ontzettend veel informatie beschikbaar. Vaak wordt er nog gezocht naar goede methoden om deze gegevens om te zetten in heldere sturingsinformatie. Dit vertaalt zich in eerste instantie vaak naar de behoefte aan dashboards.

Zelf vind ik het een mooie uitdaging om met de opdrachtgever gedurende het proces ook wat dieper in te zoomen op het ‘systeem’. In een ideaalsituatie lukt het om alledaagse doelen te verbinden met het ‘hogere doel’ van de organisatie. Wat zijn dan de belangrijkste factoren voor succes? Wat willen we daarom meten en waarom? Bij welke waarden moeten de alarmbellen afgaan of willen we maatregelen nemen? Wanneer zijn we ‘in control’? Het doorvertalen van organisatiedoelen naar doelen voor organisatieonderdelen blijkt vaak nog voor verbetering vatbaar. Ook het eenduidig en concreet definiëren, vaststellen en communiceren van indicatoren en normen blijft een uitdaging.

Dan blijft het leukste werk nog over: het bouwen van een dashboard. Een tool voor het management om snel goede besluiten te kunnen nemen op basis van heldere informatie. Het implementeren van een systeem is een wereld op zich en roept hele andere vragen op: welk systeem willen we gebruiken? Welke bronnen willen we ontsluiten? Hoe gaan we om met de veiligheid van gegevens? Hier ontbreekt bij mij ook nog weleens kennis. Collega’s met kennis van zaken zijn dan essentieel. Gelukkig kan ik altijd schakelen met Sjaak Schokker, adviseur bij Haute Equipe met veel kennis van informatiesystemen. Samen delen we een enthousiasme voor managementinformatie en systemen als PowerBI. Sjaak ziet een interessante ontwikkeling: “Publieke organisaties zien steeds meer het belang in van datagedreven werken en het werken met een Business Intelligence (BI) tool zoals Power BI. Een trend die we daarom zien is dat er concrete stappen worden gezet in het implementeren van BI tools.”

Hoewel ik tijdens mijn opdrachten nog veel meer ander werk mag doen, blijft dit toch één van de meest uitdagende en leuke onderwerpen. Een van de goede redenen om elke dag weer met een glimlach aan het werk te gaan. Zoals ik dat het afgelopen jaar mocht doen bij Stichting de Toegang, de gemeente Almere en de gemeente Meppel.

Terug naar overzicht
1578941901155.jpg
Alwin Slot
Adviseur bedrijfsvoering
2414-page41-20200110.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.