Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Adviseur vertelt; Yarik Musters

yarik-foto.png

Afgelopen maart ben ik begonnen als Financieel Adviseur bij de samenwerkingsorganisatie van de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel te Friesland (8KTD). Hier ben ik, samen met een ervaren collega-adviseur begonnen aan mijn eerste ervaring binnen gemeenteland. Persoonlijk vond ik dit een hele prettige manier om te beginnen als Junior. Ik had de mogelijkheid om vragen te stellen, fouten te maken, en hier vervolgens van te kunnen leren, zonder dat dit ten koste zou gaan van de kwaliteit die onze klanten verwachten.

Er wordt vaak aan mij gevraagd waarom ik als 23 jarige begin met werken bij een organisatie die zich focust op gemeenten, provincies en andere overheidsorganen. Het stigma van eeuwige bureaucratie en stroperige besluitvorming worden hier vaak als eerste aangehaald. Ik reageer hier meestal op door te benoemen dat je als adviseur bezig bent met het belang van de gemeenschap. Het werk dat je in de organisatie stopt vertaalt zich direct in een resultaat voor een grotere groep. Dat voelt als een fijne verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn adviseurs in staat om een stapje terug te doen omdat ze verder van de opdrachtgever af staan dan hun eigen medewerkers. Dat kan absoluut in je voordeel werken.

Zoals ik al aangaf was dit mijn eerste ervaring binnen gemeenteland. Echter, niet zonder de nodige voorbereiding die hieraan vooraf hoort te gaan. Voordat ik aan de slag mocht bij 8KTD heb ik bij een van mijn senior collega's een snelcursus gemeentefinanciën mogen volgen. Een mooi voorbeeld van de manier waarop collega's binnen Haute Equipe met elkaar omgaan.

De opdracht bestond uit het overnemen van een aantal financiële aspecten vanuit de jaarrekening. Hierbij kan je denken aan de nacalculatie van afvalstoffen- en rioolheffing, opleveren van stukken voor de accountantscontrole, en andere werkzaamheden die ad hoc afhandeling behoeven. Wat interessant is aan deze nacalculatie is dat het gaat om gesloten systemen. Dat wil zeggen dat gelden, in de vorm van tekorten of eventuele overschotten allemaal binnen het systeem moeten blijven. Er komt dus niks ten laste of ten gunste van de algemene reserve.

Op het moment van schrijven is deze opdracht al tot een einde gekomen. Ik beschouw het als een nuttige terugblik. Een moment waarbij ik even kan stilstaan wat ik heb gedaan, geleerd en welke vaardigheden ik mee kan nemen naar mijn nieuwe opdrachtgever; de Gemeente Stadskanaal. Hier ga ik aan de slag als projectondersteuning voor de projecten Wet Open Overheid (WOO) en opvang van vluchtelingen vanuit Oekraïne. Iets waar ik ontzettend naar uitkijk.

Terug naar overzicht
jessica.jpg
Jessica Groskamp
Adviseur bedrijfsvoering
yarik-foto.png

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.