Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Adviseur vertelt: Tim Braakman

foto-tim-nieuwsbrief-1.jpg

Te midden van de coronacrisis instappen in een projectorganisatie gericht op het testen en vaccineren van de Groningers. Een veel actueel relevantere opdracht zou ik niet kunnen vinden. Dus ben ik in februari als financieel medewerker begonnen voor het COVID-19 project bij de GGD Groningen. 

Het project behelst dus het testen, het bron- en contactonderzoek en het vaccineren van alle Groningers, aangezien de provincie onder één GGD valt. In de eerste maanden van het project was dit nog relatief kleinschalig en werd de financiële kant van het project deels door de projectleider en de interne organisatie van de GGD opgepakt. Echter, met het vaccineren dat grootschalig voor de deur stond in februari, werd de (financiële) omvang van het project dermate groot, op de piek meer dan 1000 medewerkers, dat er een vaste financial gevraagd werd. 

De rol die ik vervul heet technisch gezien financieel medewerker, maar gaat veel breder dan dat en kan ook gezien worden als project controller. Aan de ene kant ben ik adviseur wanneer er uitgaven gedaan worden. De GGD wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport via een meerkosten-regeling vergoed voor alle kosten die ze hebben ter bestrijding van COVID-19. Dit is in zekere zin een blanco-cheque: alles wat er nodig is, wordt vergoed. Echter, het betreft natuurlijk publiek geld en daarom zal ik altijd de vraag stellen of het niet efficiënter en goedkoper kan. 

De andere kant van mijn werk is het inventariseren van risico’s, het optimaliseren van processen en het toetsen op rechtmatigheid, veel meer de control kant dus. Hier spelen er kwesties over wat voor inkoopbeleid gevolgd kan, mag of moet worden. De bedragen zijn enorm, maar de onvoorspelbaarheid van termijnen en landelijk beleid evenzo, dus wat voor vorm van aanbesteding is dan te rechtvaardigen. 

Aan de ene kant is het jammer dat mijn opdracht nog steeds nodig is, we hadden het graag al allemaal achter ons gelaten. Desalniettemin ben ik erg blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan de bestrijding van COVID-19.

Terug naar overzicht
no_filename.jpeg
Jeanette Honders
Senior adviseur
foto-tim-nieuwsbrief-1.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.