De doelgerichtheid van het geld in de gemeentelijke begroting

Wat is de verhouding tussen gewenst doel en de financiën in de gemeentelijke begroting?

Gemeenten in Nederland staan voor een periode vol uitdagingen. De sterk dalende inkomsten uit het gemeentefonds maken dat er hard moet worden gewerkt om de Programmabegroting voor 2025, 2026 en daarna sluitend te krijgen.

Als de verslechterende financiële situatie aanhoudt, zullen gemeenten noodgedwongen hun taakuitvoering moeten heroverwegen. Die druk wordt nog eens vergroot door (financiële) uitdagingen zoals woningbouw, opvang van vluchtelingen, zorg voor kwetsbare jongeren en andere inwoners in het sociaal domein, veiligheid, ondermijning, realiseren van de duurzaamheids-doelstellingen en de toekomst van het agrarisch gebied. De gemeenten krijgen wel deze taken, maar onvoldoende financiële middelen. In de begrotingsperiode 2024-2027 krijgen gemeenten te weinig geld om de taken van het Rijk uit te voeren en wordt er gesproken van een zogenoemd ‘Ravijnjaar‘.

Gemeente weer in conctrol

In spannende situaties zoals deze is er behoefte aan een helder inzicht en overzicht op de begroting.
Haute Equipe is in staat om dat helder inzicht te bieden door de inzet van methodieken die naast een verbeterd inzicht en grip op de financiën ook concrete oplossingen bieden voor een geoptimaliseerde taakuitvoering. Deze methodieken zijn vanuit de gemeentelijke uitvoeringspraktijk ontwikkeld, rekening houdend met de laatste stand van zaken en aangevuld met praktijkervaringen uit het dagelijkse werk van onze adviseurs bij vele gemeenten.

Doel-effect combinatie

De opzet en invulling van de gemeentelijke begroting wordt geanalyseerd aan de hand van de geformuleerde doelen en de te bereiken effecten. Een doel-effect combinatie is een logische koppeling tussen het beleid en de realisatie daarvan, waarbij op een overzichtelijke wijze de relatie wordt getoond tussen maatschappelijke effecten, (outcome), operationele doelen (output), de activiteiten die worden uitgevoerd om die doelen te bereiken én de inzet van middelen die gepaard gaat met de activiteiten.

De doel-effect combinaties per begrotingsprogramma vormen de basis van de sturing en beheersing. Een doel-effect combinatie bestaat uit een hoofddoel met daaraan gekoppeld de benodigde middelen die eventueel weer zijn opgedeeld in subdoelen. Tijdens de doel-effectanalyse wordt de totale programmabegroting opgedeeld in kleine doelen waardoor op een inzichtelijke wijze de inzet van de financiële middelen duidelijk wordt. Op basis van het te bereiken effect en de inzet van middelen ontstaat er zicht op de effectiviteit van de activiteit.

Ondersteuning van Haute Equipe

Onze adviseurs leveren gebundelde kennis vanuit alle gemeentelijke beleidsterreinen. Haute Equipe is naast specialist op het gebied van financiën ook expert op sociaal domein, juridische aspecten en subsidies (zowel nationaal als internationaal).

We zijn daarmee ook een verbindende partij tussen het ambtelijk apparaat, het college van burgermeester en wethouders en natuurlijk de gemeenteraad. Samen met de gemeente wordt gekeken naar de beste route om de begroting sluitend te krijgen, zodat inwoners zo weinig mogelijk merken van de financiële uitdagingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Het spook van het Ravijnjaar - Haute Equipe
Bedrijfsvoering

Het spook van het het Ravijnjaar

Alle gemeenten zijn inmiddels bezig met het opstellen van de Meerjarenbegroting 2025 – 2028 en krijgen met het sluitend maken van de begroting dan te maken met het jaar 2026. De ...