Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Gemeente onder preventief toezicht van de provincie

thumbnail-img-5673.jpeg

In november 2022 werd duidelijk dat de gemeente Wijdemeren geen sluitende begroting kon laten vaststellen door de gemeenteraad. Maar wat betekent dat dan voor de gemeente?  Als gevolg van een niet sluitende begroting legt de provincie ‘preventief toezicht’ op. Daardoor moet de gemeente Wijdemeren elke nieuwe ontwikkeling, waar extra geld voor nodig is, ter goedkeuring voorleggen aan de provincie. Dit werkt vertragend in de ontwikkeling van de gemeente en kan ook negatief effect hebben op de voorzieningen voor de inwoners. Het is daarom van belang dat de gemeente zo snel mogelijk financieel gezond wordt.

Daarvoor riep gemeentesecretaris Yvonne Halman de hulp in van Haute Equipe. Allereerst ging Marco Kleijhorst aan de slag om inzicht te verschaffen in de financiële huishouding van de gemeente. Een zogenoemd ‘financieel herstelplan’ moet de provincie ervan overtuigen dat de gemeente Wijdemeren binnen afzienbare tijd weer grip heeft op de financiën. Naast de expertise van Marco werd ook de ondersteuning door Emily van der Wolk ingeschakeld.

Gelijktijdig wordt er door team financiën ook gewerkt aan de jaarrekening 2022 en blijft ‘de winkel open’ als het gaat over verwerken van financiële mutaties en advisering aan de vakafdelingen. Om deze activiteiten op een effectieve en efficiënte wijze uit te voeren is een deskundige en daadkrachtige financiële afdeling nodig. Daarvoor zijn extra handjes ingehuurd, allemaal met het doel om grip te krijgen.

Naast deze financiële vraagstukken bleek ook dat de bedrijfsvoering processen onvoldoende in kaart zijn gebracht. Feitelijk is dus niet vastgelegd ‘hoe’ er wordt gewerkt. Gelukkig worden nog steeds de juiste dingen gedaan door de ambtenaren van gemeente Wijdemeren, maar het is lastig om dit aan nieuwe medewerkers te laten zien. Daarom werd ook Pascal Timmers gevraagd om zijn kennis over processen en risicomanagement in te zetten voor het realiseren van een betrouwbare risico analyse, volledige procesbeschrijvingen en passende beheersmaatregelen.

Naast deze inhoudelijke zaken zijn Marco en Pascal ook bezig met de aansturing van het team financiën en het opnieuw opbouwen van een toekomstbestendige financiële functie. Een omgeving waar vele, soms strijdige, belangen in een goede balans moeten worden gebracht. Voor inwoners is hoge lastendruk niet wenselijk. Ambtenaren willen in het organisatie ontwikkeltraject zekerheid over de nieuwe situatie. De provincie wil graag een financieel gezonde gemeente. De gemeenteraad wil zekerheid en inzicht over de toekomst van de gemeente en hun rol daarin.

Deze omstandigheden en een veelvoud aan belangen maken deze complexe en intensieve opdracht uitdagend voor allen die erbij zijn betrokken. Ontzettend leerzaam om een goede afweging te maken en deze af te stemmen met alle belanghebbenden binnen de gemeente Wijdemeren en met de provincie Noord-Holland.

Ben jij of ken jij iemand die graag als adviseur betrokken wil zijn bij soortgelijke complexe adviesopdrachten? Denk dan aan Haute Equipe!

Terug naar overzicht
pascal-timmers1.jpg
Pascal Timmers
Senior adviseur
thumbnail-img-5673.jpeg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.