Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

#eentegeneenzaamheid

knuffelpost-1.jpg

Eenzaamheid is een groeiend probleem in deze digitaliserende wereld waar pandemieën mensen isoleren en het steeds moeilijker wordt om in contact te komen met anderen. Eenzame ouderen worden vaak als eerste genoemd als er wordt gesproken over dit onderwerp, maar dit is zeker niet de enige groep die kampt met eenzaamheid. Een groeiende groep jongeren en jongvolwassen geeft aan zich vaker eenzaam te voelen of dit te zien bij naasten. Een gevoel van eenzaamheid kan gevolgen hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Eenzaamheid is een probleem waar wij als samenleving voor staan en waar we ook gezamenlijk de oplossing voor kunnen zijn!

Onder de nationale slogan ‘Een Tegen Eenzaamheid’ zet Haute Equipe zich dit jaar in om een steentje bij te dragen aan het creëren van bekendheid over eenzaamheid. En wat is een beter moment om aandacht voor eenzaamheid te vragen dan tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Tijdens deze week, die dit jaar liep van 29 september tot en met 6 oktober, wordt er landelijke aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Dit wordt onder andere gedaan door het organiseren van activiteiten om mensen te verbinden en samen te brengen.

Haute Equipe heeft de Week tegen Eenzaamheid afgetrapt met een ‘kaartje met kaartje’-actie. Al onze medewerkers hebben een fleurige kaart ontvangen waarin wij aandacht vragen voor eenzaamheid. Bij dat kaartje ontvingen zij nog een kaart met een envelop van groeipapier. Deze knuffelpost mochten zij doorsturen naar iemand die ze lang niet hadden gezien of die wel een kaartje kan gebruiken. De envelop kan vervolgens in aarde geplant worden en met wat aandacht en een beetje water komen daar mooie bloemen uit! Extra leuk is dat beide kaarten zijn ontworpen en gedrukt door sociale werkplaatsen waar mensen met een beperking werken.

Daarnaast hebben we besloten om de Week tegen Eenzaamheid uit te breiden en gedurende de maanden oktober en november activiteiten te organiseren om actief een bijdrage te leveren aan het terugdringen van eenzaamheid. In samenwerking met Werkplaats De Steiger in Rhenen gaan een aantal collega’s de wijk in om koffie te drinken met bewoners. Ook gaan we meehelpen in de keuken van de werkplaats waar gekookt wordt voor iedereen die zin heeft in een gezellig avondje uit.

De verhalen van collega’s die kaartjes hebben gestuurd naar buren of familie laten zien wat een beetje extra aandacht voor mensen kan betekenen. Het is mooi om ons gezamenlijk in te zetten tegen eenzaamheid en de bewustwording onder collega’s te vergroten: #eentegeneemzaaheid, niet alleen in de Week tegen Eenzaamheid, maar het hele jaar!

knuffelpost-2.jpg

Terug naar overzicht
thomas.jpg
Thomas van Essen
Adviseur subsidies en HE-doet
knuffelpost-1.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.