Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

De opdracht van Ellen

0030427a-be3e-44ba-bcca-4d112b383fdf.jpeg

De sociaal domeiners van Haute Equipe zitten door heel het land ‘op’ opdracht. Maar, wat voor opdrachten? En wat doen ze precies? In deze rubriek willen we jou zo nu en dan kennis laten maken met onze adviseurs en de opdrachten die zij doen. Deze keer: Ellen Wichard

“Een oud-collega, waarmee ik bij Meerinzicht – een samenwerking in het sociaal domein van de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde op het gebied van bedrijfsvoering – werkte, benaderde mij met de vraag of ik interesse zou hebben in de rol van interim-directeur van het Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland (RSJ IJsselland)”.Ellen had er wel oren naar, en na gesprekken gevoerd te hebben met haar en andere kandidaten koos RSJ IJssellandvoor Ellen. Het zou voor een periode van maximaal acht maanden zijn; van eind oktober 2022 tot en met juni 2023.

De organisatie
Het RSJ IJsselland is sinds 2017 een gemeenschappelijke regeling (GR) op het gebied van jeugdhulp, en bestaat uit elfgemeenten in de regio Salland; Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. Deze bedrijfsvoeringsorganisatie hield zich op het moment dat Ellen begon aan haar opdracht onder meer bezig met de inkoop van specialistische jeugdhulp (voor ongeveer €150 miljoen per contractjaar) en diverse jeugdhulpprojecten voor de elfgemeenten. Dit alles deden zij met ruim 12 fte in loondienst, aangevuld met een aantal mensen op interim basis.


Het RSJ IJsselland heeft een bestuur dat bestaat uit elf bestuurders (een van elk van de aangesloten gemeenten); in het dagelijks leven zijn zij wethouders jeugd. “Het is van belang om onderscheid te maken in de rol van portefeuillehouder in de eigen gemeente en het zijn vanbestuurder van het RSJ IJsselland”, aldus Ellen.

Opdracht
“Het bestuur van RSJ IJsselland vroeg mij de GR BVO (bedrijfsvoeringsorganisatie) tegen het licht te houden en te bezien hoe de werkorganisatie verbeterd kon worden”, aldus Ellen.

GR

Een GR BVO is bedoeld voor het uitvoeren van relatief eenvoudige bedrijfsvoeringstaken. “De opdracht die in de GR BVO van RSJ IJsselland staat beschreven is breder dan dat; het inkopen van jeugdhulp en het ontwikkelen en uitvoeren van projecten. De vragen die dan van belang zijn; hoe organiseer en faciliteer je dat? Of moet de GR of de werkzaamheden worden aangepast? Welke keuze de bestuurders ook maken, de randvoorwaarden voor de uitvoering van die keuze moeten daarmee in lijn zijn. Dat is nu niet in alle opzichten het geval”.

Werkorganisatie

Met betrekking tot het functioneren van de werkorganisatie heeft in de periode van Ellen een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden. Er zijn nieuwe functiebeschrijvingen gemaakt, er zijn opleidingsbehoeften opgehaald bij de medewerkers en er is, daar waar mogelijk, de keuze gemaakt personen in dienst te nemen in plaats van in te huren. Bij de werknemers is getoetst; voel je je senang bij de beschrijving? Heb je iets nodig?

Daarnaast heeft Ellen gesprekken gevoerd met de bestuurders van de GR om op te halen hoe zij tegen de organisatie aankijken en op welke punten zij zaken anders zouden willen zien. De vraag is makkelijk gesteld. Maar een beeld van wat de elf gemeenten gezamenlijk willen op het terrein van jeugdhulp zal tijd vragen.

Nieuwe periode

Ellen kijkt met een goed gevoel terug op haar opdracht. Het RSJ IJsselland heeft inmiddels een nieuwe, fijne werkplek in het stadhuis van Zwolle - en ze heeft haar functie over kunnen dragen aan de nieuwe directeur. “We hebben een paar overdrachtsmomenten met elkaar gehad en ik heb een overdrachtspakket voor haar gemaakt”. Op persoonlijk vlak heeft deze opdracht Ellen de bevestiging gegeven dat mens en organisatie fascinerend is en blijft, en dat ze daar kennis en ervaring in op wil blijven doen.

Terug naar overzicht
roeland-1.jpg
Roeland Dubbeld
Adviseur sociaal domein
0030427a-be3e-44ba-bcca-4d112b383fdf.jpeg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.