Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met complexe vraagstukken op het gebied van wonen, zorg, armoede en gezondheid. Om deze vraagstukken te tackelen is onder andere effectief beleid nodig. Vaak zijn er meerdere belanghebbenden betrokken bij het ontwikkelen ervan, waardoor een gemeente afhankelijk is van andere partijen. Daarnaast maken bestaande structuren en processen het soms moeilijk om de nodige verandering op gang te brengen. Ook legt het Rijk in enkele gevallen extra tijdsdruk op het uitvoeren van beleid.
Vormen van beleid
Beleid komt in verschillende vormen en maten. Beleid vormt een kapstok en toekomstperspectief van een gemeente. Er zijn twee soorten beleid:
- Operationeel; welke afspraken en handelingen zijn vereist om het strategische beleid uit te voeren?
- Strategisch; welke koers gaat een gemeente op?
Beleidsmedewerkers en -adviseurs van Haute Equipe
Voor een effectief beleid is samenwerking en integraal contact met alle betrokken partijen essentieel. Alleen op die manier ontstaat een succesvol beleidsadvies (en vervolgens beleidsplan) dat gesteund wordt door alle betrokkenen. Haute Equipe heeft zowel de nodige kennis in het sociaal domein als daarbuiten om gemeenten te ondersteunen in het ontwikkelen en implementeren van goed beleid. Daarnaast hebben zij ervaring met het schrijven van beleid. Dit kan als beleidsmedewerker of projectleider. Door eerder opgedane ervaring als beleidsadviseur geven we praktisch advies bij verschillende vraagstukken binnen het sociaal domein.
Valt er een beleidsmedewerker uit? Ook dan bieden we ondersteuning op basis van een parttime of fulltime inhuuropdracht. Zo hebben we bijvoorbeeld in het verleden collega’s ingezet als projectleider dementievriendelijke gemeente, projectmanager vluchtelingenopvang, WMO beleidsadviseur en beleidsmedewerker Friese taal.