Sinds 2019 is het hoofdkantoor van Haute Equipe gevestigd in het voormalig Kantongerecht. Vanuit de Raadhuislaan 2 in Hoofddorp werken adviseurs, stafmedewerkers en directie dagelijks samen om advies te verlenen aan opdrachtgevers in het publieke domein. We blikken terug op de rijke geschiedenis van het pand, dat teruggaat tot 1912.
Het begin van Hoofddorp
Voordat het kantongerechtsgebouw werd gebouwd in het oude bestuurscentrum van de Haarlemmermeerpolder, fungeerde het gemeentehuis van Hoofddorp als kantongerecht. Door de groeiende bevolking werd het toch wat krap, en kwam de Rijksoverheid in 1909 met een plan voor een kantongerecht, met griffie en congiërgewoning. Het pand werd gebouwd naar ontwerp van architecht Willem Cornelis Metzelaar, die ook de koepelgevangenis in Haarlem ontwierp. Op 27 januari 1912 werd het gebouw officieel in gebruik genomen. Samen met het polderhuis, de voormalige korenbeurs en het raadhuis vormde dit de eerste bebouwing van het toekomstige Hoofddorp.
De functie van het kantongerecht
Het kantongerecht had meerdere bevoegdheden, voornamelijk gericht op het behandelen van zaken van relatief lage waarde en eenvoudige geschillen, zoals huur- en arbeidsgeschillen. Maar ook kleine misdrijven en verkeersovertredingen. De allerlaatste verdachte kreeg in december 1933 twee gulden boete voor het fietsen zonder licht. Bezuinigingen deed het kantongerecht op 1 januari 1934 de das om. Een snelle sprong naar 1986, waarin het gehele gebouw weer beschikbaar kwam voor zittingen. Lang duurde dat niet, want in 1992 werd het kantongerecht voor de tweede keer opgeheven, waarna Siekman & Stassen, advocaten en belastingsadviseurs, hun intrede in het pad deden.
Haute Equipe
Het monumentale pand wordt vandaag de dag gehuurd door Haute Equipe als grootste kantoor van de in totaal vijf kantoren in Nederland. Het Oude Kantongerecht trok eigenaren Frans en Marion zeker aan. “Als dienstverlener aan de overheid, met onder meer takken in het juridische domein, past de voormalige functie van dit gebouw goed bij onze werkzaamheden”, aldus Marion. “Toen we vanuit Haarlem op zoek waren naar een nieuwe locatie, twijfelde ik in eerste instantie wel over Hoofddorp. Achteraf blijken zowel het pand als de centrale ligging voor veel van onze collega’s de juiste keuze!”. Het interieur is nog gedeeltelijk intact, zowel de ruimtelijke indeling als de plinten en lambrizering in de hal, vervaardigd van hardgebakken ecru-kleurige en gele baksteen. Maar ook de hardstenen trap met smeedijzeren balustrade en houten leuningen in het trappenhuis zijn onaangeroerd.
Benieuwd hoe het gebouw van binnen is? Iedereen is welkom om het pand van binnen te bewonderen, dus bel gerust eens aan voor een kop koffie!
Dit artikel is gebaseerd op een redactioneel stuk uit de wijkkrant Het Oude Buurtje, met dank aan Leo Spruit en Jasper Ravestijn.