Een gedragen woonzorgvisie die inwoners centraal stelt
Alle gemeenten dienen een woonzorgvisie op te stellen. Als interim beleidsadviseur Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) had Senior Adviseur Aglaja Gerrits daar een coördinerende rol in voor haar opdracht bij een Brabantse gemeente. Hier leefde de vraag: hoe stel je een woonzorgvisie op die gedragen wordt door inwoners en hen centraal stelt? Dat is namelijk waar gemeenten het uiteindelijk voor doen.
01 Uitdaging
Door de overheid is bepaald dat elke gemeente een woonzorgvisie dient op te stellen. Dit is een visie die elke gemeente handreikingen geeft om op het gebied van wonen aan de groeiende vraag van ouderen en kwetsbare inwoners te voldoen. De kleine gemeente die Aglaja als opdrachtgever had, kiest er bewust voor om ook welzijn een prominente rol te geven in de woonzorgvisie. Sterker nog, deze staat voorop. Naast de meest voor de hand liggende partners als woningcorporaties en zorgaanbieders, werden ook welzijnspartners betrokken bij het tot stand komen van deze visie.
02 Oplossing
De gemeente koos ervoor om het opstellen van een visie uit te besteden aan een ander bureau. Dit bureau kent de regio en het speelveld van samenwerkingspartners goed. Het coördineren van dit traject werd belegd bij Aglaja, adviseur bij Haute Equipe, als interim beleidsadviseur Wmo. Aglaja zorgde voor de verbinding tussen de domeinen welzijn, wonen en zorg door de betrokken beleidsmedewerkers en externe partijen hier een actieve rol in te geven.
Het proces om tot deze visie te komen is een proces dat de gemeente samen met stakeholders zorgvuldig wilde doorlopen. Dit leidde er onder andere toe dat er twee bijeenkomsten plaatsvonden om input voor de visie op te halen. De ene bijeenkomst was met professionals die een rol spelen in deze visie, zoals woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnspartners. De andere bijeenkomst vond plaats met vertegenwoordigers van diverse belangenverenigingen, zoals de ouderenverenigingen, een burgerinitiatief en KBO’s. De adviesraad sociaal domein was bij beide bijeenkomsten aanwezig. Ook de conceptvisie is aan de deelnemers ter inzage voorgelegd. Daarmee wordt de visie een gedragen visie van en voor inwoners van de betrokken gemeente.
03 Resultaat
Dankzij het doorgelopen proces is de visie op Welzijn-Wonen-Zorg van en voor de gemeenschap. Hoe mooi is het dat diverse belanghebbenden – ieder vanuit hun eigen rol en expertise – hier een bijdrage aan hebben mogen leveren. De welzijn-wonen-zorgvisie is een visie waarin aandacht is voor zowel ouderen als specifieke groepen inwoners die extra aandacht vragen op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Door hier vanuit de visie aandacht voor te hebben, wordt gewerkt aan een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin binnen de betreffende gemeente iedereen een plek mag en kan hebben. Want uiteindelijk staat het belang van alle inwoners centraal.
Nadat de Raad de visie heeft vastgesteld, wordt deze vertaald naar een uitvoeringsprogramma. Hierin wordt opgenomen hoe de gemeente deze in samenwerking met alle betrokkenen gaat uitvoeren en komt daarmee dus in de actiestand. Het is belangrijk om de goede dingen vast te houden en te versterken, nieuwe initiatieven en beleidsuitgangspunten te formuleren en daar dan tot 2030 aan te gaan werken. Niet iets van de korte termijn dus, maar van de lange adem waarin durf en lef soms nodig zullen zijn.
Hulp bij beleid over wonen en zorg?
Wil je ondersteuning bij beleid rondom wonen en zorg? Neem gerust eens contact op met Adviseur Aglaja Gerrits.
Meer over wonen en zorg