Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

De adviseur vertelt

1578941901155-1.jpg

Bron: Haute Equipe nieuwsbrief bedrijfsvoering - november 2020 

In onze maandelijkse nieuwsbrief starten we met een nieuwe rubriek, de adviseur vertelt! In deze rubriek komt in elke nieuwsbrief een adviseur van Haute Equipe aan het woord om te vertellen over zijn of haar opdracht. Deze keer deelt Alwin Slot zijn ervaring en legt je uit waarom werken voor de overheid echt niet saai is.

In de vorige nieuwsbrief vertelde onze adviseur Paul Lips hoe hij aan vrienden uitlegt hoe zijn werkdag eruit ziet, aan de hand van een arretjescake. Hij krijgt vaak vragen over wat hij nu precies doet. Ik krijg regelmatig soortgelijke vragen. “Waar zit je nu?” waarbij soms een plaatsnaam wordt gepoogd die lijkt op de plek waar ik werk, maar het toch net niet is. Of ”vind je het lastig om te schakelen tussen die opdrachten?”, maar ook: “vind je het soms niet saai bij de overheid?”.

Ik waardeer zulke vragen natuurlijk, want ze komen voort uit interesse. Ik vertel dan ook graag waarom ik het leuk en uitdagend vind. Daarbij probeer ik weleens uit te leggen dat juíst ook die afwisseling mijn werk leuk en dynamisch maakt. Het spreken van verschillende mensen in verschillende organisaties met verschillende werkzaamheden geeft me energie. Natuurlijk kost het soms ook energie om uren achter elkaar te bellen, met telkens verschillende onderwerpen. Echter, praten met mensen over waar ze aan werken, wat daarin voor hun belangrijk is, wat risico’s zijn en welke overwegingen gemaakt kunnen worden, dat is eigenlijk altijd interessant. Je leert altijd nieuwe dingen en samen kom je tot nieuwe inzichten en ideeën.

Het wisselen tussen kleine en grote organisaties met wisselende culturen en een ander abstractieniveau in werkzaamheden, maakt dat het werk zelden tot nooit saai is. Zo mag ik in deze rol nu twee dagen ondersteuning bieden bij een kleine organisatie in het sociaal domein (Stichting de Toegang in Emmen) en bij een grote organisatie in het ruimtelijk domein (Gemeente Almere), als Business Controller.

Want waar bij Business Control wellicht snel gedacht wordt aan financiën, cijfers en regels, word ik juist enthousiast van de verhalen achter die cijfers en kaders. Van het combineren van financiële en niet-financiële informatie, zodat er meer duiding van problemen en situaties mogelijk is. Van het kijken naar regels, waarom die er zijn en hoe ze ons kunnen helpen. Van het identificeren van risico’s en processen zo te organiseren dat risico’s waar mogelijk verkleind worden. Van het beschikbaar krijgen van informatie die managers en bestuurders nodig hebben, zodat waar nodig op tijd bijgestuurd kan worden. En van het uiteenzetten van overwegingen en opstellen adviezen, zodat zij weloverwogen besluiten kunnen nemen. Dit alles om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen, bijvoorbeeld aan zorg of aan woonruimte.

Het wisselen tussen omgevingen en werkzaamheden stimuleert me om nieuwsgierig te blijven, te blijven onderzoeken en uit mijn comfort zone te treden. Het dwingt me om met nieuwe mensen te spreken en in verschillende systemen en documenten te duiken. Situaties zijn bijna altijd verschillend, net als te leveren diensten en producten. Het durven twijfelen, het durven om vragen te stellen en het delen van kennis en ervaring, levert vrijwel altijd iets op. Het motiveert om de samenwerking op te zoeken. En het mooiste daarbij is dat je samen altijd verder komt. Werken bij de overheid is wat mij betreft erg dynamisch en zelden saai.

Terug naar overzicht
1578941901155.jpg
Alwin Slot
Adviseur bedrijfsvoering
1578941901155-1.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.