De traditionele lineaire economie, waarin grondstoffen worden omgezet in producten en als afval worden weggegooid, is niet langer houdbaar. In tegenstelling hiermee richt de circulaire economie zich op het sluiten van kringlopen waarin grondstoffen worden hergebruikt, producten worden ontworpen om langer mee te gaan en afval wordt geminimaliseerd. Biobased economieën gaan een stap verder door fossiele grondstoffen te vervangen door hernieuwbare biologische bronnen, zoals plantaardige materialen.
Transitie biedt kansen
De transitie naar een circulaire en biobased economie (BBE) biedt bedrijven een unieke kans om niet alleen hun milieubelasting te verminderen en tegelijkertijd hun concurrentiepositie te versterken met nieuwe producten en verdienmodellen. Deze overgang, gericht op het hergebruik van materialen en het verminderen van afval, wordt steeds vaker ondersteund door diverse subsidies van overheden. Dit biedt ondernemers de mogelijkheid om duurzame innovaties met subsidies te financieren en hun bedrijf toekomstbestendig te maken.
Subsidieregelingen voor biobased en circulaire innovaties
Deze subsidies richten zich op verschillende onderdelen van de transitie naar de circulaire en biobased economie, zoals:
- Samenwerking: veel subsidieprogramma’s zoals EFRO, LIFE, Interreg en Horizon Europe moedigen samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden aan. Door kennis en middelen te bundelen, kunnen grotere en effectievere duurzame projecten worden gerealiseerd.
- Onderzoek en ontwikkeling: er zijn subsidies beschikbaar voor bedrijven die investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en producten die bijdragen aan een circulaire economie. Dit kan variëren van biobased materialen tot innovatieve recyclingtechnieken.
- Demonstratie en opschaling: bedrijven die innovatieve circulaire processen willen implementeren of opschalen, kunnen subsidies gebruiken om de kosten voor nieuwe apparatuur, training van personeel en aanpassing van bestaande infrastructuur te dekken. Een voorbeeld van zo’n subsidieregeling is de LIFE subsidieregeling.
Voordelen van een biobased en circulaire onderneming
Het benutten van subsidies biedt verschillende voordelen voor bedrijven die de stap naar een circulaire en biobased economie willen maken:
- Netwerkmogelijkheden: subsidieprogramma’s brengen vaak verschillende stakeholders samen, wat leidt tot waardevolle samenwerkingsverbanden en kennisuitwisseling.
- Financiële ondersteuning: subsidies verminderen de financiële risico’s en maken het mogelijk om duurzame projecten te starten die anders te kostbaar zouden zijn.
- Versnelling van innovatie: door toegang tot extra middelen kunnen bedrijven sneller innoveren en hun duurzame producten en processen sneller op de markt brengen.
- Versterking van concurrentiepositie: bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid profiteren van een beter imago, trekken milieubewuste klanten aan en voldoen aan strengere milieuwetgeving.
Hulp bij aanvragen van subsidies
Onze adviseurs hebben ruime ervaring met nationale en Europese subsidieprogramma’s. De samenwerking tussen Haute Equipe en de aanvrager staat centraal in onze aanpak en leidt tot de beste resultaten. Jouw organisatie is immers de deskundige op de inhoud van het project. Wij bieden de kennis en ervaring op subsidiegebied.
Benieuwd welke subsidieregeling het beste past bij jouw biobased of circulaire innovatie? Samen kunnen we inschatten welke subsidieregeling aansluit bij jouw project en wat er nodig is om tot een goede aanvraag te komen.