De kwaliteit en toegankelijkheid van zorg staan onder druk. Zowel de wachttijden, het benodigd aantal zorgmedewerkers als de uitgaven nemen toe. Om het tij te keren heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samen met partijen uit zorg en welzijn, de Rijksoverheid en zorgverzekeraars het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend. Met als doel om het moment te voorkomen of uit te stellen dat mensen een beroep moeten doen op zorg of ondersteuning.
Houdbaarheid en een gezonde samenleving
Het IZA richt zich vooral op de houdbaarheid van het zorgstelsel. Het GALA op de infrastructuur voor een gezonde samenleving. Het is de taak aan gemeenten, gesteund door deze akkoorden, de nadruk te verplaatsen van ziekte en zorg naar gezondheid en preventie. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door te werken aan doelen zoals Vitaal ouder worden of de aanpak Kansrijke Start.
IZA en GALA bevatten grote opdrachten met de nodige uitdagingen voor gemeenten. Ze worden geconfronteerd met complexe vraagstukken op het gebied van financiering, met de coördinatie tussen (zorg)partners, het betrekken van diverse belanghebbenden bij het ontwikkelen van effectief beleid en met de tijdsdruk vanuit het Rijk. Bovendien kunnen bestaande structuren en processen het moeilijker maken om de verandering op gang te brengen.
Wat kan Haute Equipe betekenen?
Hier komt Haute Equipe in beeld. Met onze kennis, expertise en ervaring ondersteunen wij gemeenten bij het ontwikkelen en implementeren van goed beleid op het gebied van IZA, GALA of onderdelen daarvan. Onze adviseurs hebben ervaring als programmamanager, projectleider, -coördinator, beleidsadviseur en secretaris om de uitrol van deze akkoorden in goede banen te leiden. Zo streven we samen met gemeenten naar een betere gezondheid van inwoners.