Zo’n 25 jaar geleden ontving ongeveer 1 op de 27 kinderen jeugdzorg. Nu is dat gestegen naar 1 op de 7,5 kinderen. We zien hierdoor behalve de kosten ook de wachttijden oplopen. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit achteruit. Veel gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, zijn nog zoekende naar manieren om dit goed in te richten. De Hervormingsagenda Jeugd geeft richting.
Wat houdt de Hervormingsagenda Jeugd in?
Het uitgangspunt van de Hervormingsagenda Jeugd is een inclusieve samenleving waarin iedereen, ook kwetsbaren of mensen met een beperking, mee kan doen. In de Hervormingsagenda zijn beleidsmaatregelen en afspraken opgesteld om de kwaliteit van jeugdzorg te verbeteren en ervoor te zorgen dat het financieel houdbaar blijft. Voor jeugdigen en gezinnen die dat het hardst nodig hebben, moet passende hulp en ondersteuning beschikbaar zijn. Dit vindt zoveel mogelijk plaats binnen het eigen netwerk en de omgeving waarin jeugdigen opgroeien.
Waar lopen gemeenten tegenaan bij het uitwerken van de Hervormingsagenda Jeugd?
Doordat gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden hebben gekregen en de werkdruk oploopt, staat de kwaliteit van jeugdzorg onder druk. Daarnaast worstelen gemeenten met het beheersen van de kosten. Het doorvoeren van de veranderingen die opgenomen zijn in de Hervormingsagenda Jeugd brengt extra uitdagingen met zich mee, waaronder:
• Rollen: het komen tot sterke lokale teams en het anders organiseren van de jeugdbescherming. Wie doet wat? Hoe werken we samen binnen de gemeente en met onze partners daarbuiten. Hoe leren we van elkaar? Hoe stellen we de vraag van de jeugdige en het gezin centraal en staan we dicht bij hen?
• Collectiviteit: het vertalen van de term ‘normaliseren’ naar de uitvoeringspraktijk en het omvormen van individueel aanbod naar meer collectieve ondersteuningsvormen.
• Inkoop: het vormgeven van een nieuwe of aangepaste inkoopstrategie op het gebied van jeugdzorg.
• Samenwerking: het versterken van de samenwerking met onder andere onderwijs, huisartsen en het jeugdteam.
• Financiën: de begroting op orde brengen en het monitoren van de kosten van jeugdzorg.
Hoe kan Haute Equipe ondersteunen bij de Hervormingsagenda Jeugd?
In de afgelopen jaren heeft Haute Equipe diverse gemeenten bij bovengenoemde uitdagingen ondersteund. In elke gemeente is het startpunt van de verandering anders. Soms is er niet genoeg capaciteit om de verandering die op hen afkomt op te pakken. Bij andere gemeenten is er behoefte aan advies op strategisch niveau of moet juist de vertaling gemaakt worden van beleid naar uitvoering. Onze adviseurs verbinden niet alleen wat lokaal al aanwezig is, maar denken graag in de volle breedte mee; dus ook over juridische, financiële en uitvoeringsaspecten.