Jeugdaanpak

Inwoners kijken steeds vaker naar de gemeente als het gaat om problematiek op gebied van jeugd en veiligheid. Daarbij worden gemeenten ook steeds vaker geconfronteerd met complexe vraagstukken rondom jeugd. Waar de ene gemeente worstelt met jeugdigen die het risico lopen tot afglijden in de criminaliteit, kampt de andere gemeente met jeugdgroepen die voor overlast zorgen in de wijk.

Steeds vaker gaat deze problematiek samen met een zorgvraagstuk. Dit maakt dat enkel het optreden van politie of handhavers niet voor het gewenste effect zorgt. De oplossing ligt in creatief samenwerken.

Complexe problematiek

Fatbike problematiek in het winkelcentrum van de gemeente, waardoor een groot gevoel van onveiligheid ontstaat. Middelbare scholen waar loverboyproblematiek dreigt. Buurten die bekend staan om hun drugshandel en daarmee jeugdige inwoners de criminaliteit inlokken. Dit zijn zomaar wat voorbeelden van complexe problematiek waar vaak meer aan ten grondslag ligt dan alleen crimineel of grensoverschrijdend gedrag.

Jongeren gedragen zich naar hun rol binnen de bestaande groepsdynamiek. Maar is er wel sprake van een vaste jeugdgroep? Veelal zijn jeugdgroepen fluïde, met veranderende samenstellingen en daarmee ook verschillende rollen en gedrag van individuen. Daarbovenop kan er bij individuen sprake zijn van een licht-verstandelijke beperking (lvb), schulden, verslaving of een geestesziekte, wat veel negatief effect heeft op het groepsgedrag.

Zorg en veiligheid

Door rekening te houden met zowel individuele als groepsaspecten, lukt het om een effectieve jeugdaanpak te organiseren. Waarmee niet alleen de veiligheidsproblematiek kan worden opgelost, maar ook het individu weer met perspectief in het leven staat. Hiervoor is het nodig om met de juiste partijen aan tafel te zitten. Denk daarbij aan de juiste zorgpartijen, naast de meer traditionele veiligheidspartijen, zoals de politie en het openbaar ministerie. Een effectieve jeugdaanpak vergt visie, netwerkvaardigheid, draagvlak en een strakke procesregie.

Professionele regie rondom jeugdaanpak

Onze adviseurs Openbare Orde en Veiligheid hebben de kennis en ervaring in huis om de genoemde vraagstukken aan te pakken. Zij weten het juiste netwerk bij elkaar te brengen om gezamenlijk onconventionele, baanbrekende of creatieve routes uit te stippelen om tot oplossingen te komen. Daarnaast ondersteunen zij op verschillende portefeuilles binnen jeugd- en veiligheidsproblematiek. Denk aan het regisseren van een wijkaanpak, het opbouwen van de lokale Persoonsgerichte Aanpak, het regisseren van het lokale/regionale jeugdveiligheidsoverleg en het opzetten van een samenwerking rondom veiligheid op scholen.