Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Week tegen de eenzaamheid – Rhenens bakkie koffie en Kookclub De Steiger

schermafbeelding-2022-11-22-om-17.00.26.png

Wat voorafging

Op vrijdag 30 september was Haute Equipe te gast in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Vanuit ons HE-doet initiatief werd Carolien IJkel uitgenodigd als gast om ons bij te praten over haar ‘Rhenens bakkie koffie’ en ‘Kookclub De Steiger’. 

Carolien is verbinder en eenheidsbestrijder, ze inspireerde ons met haar verhaal en activiteiten. Zij vertelde dat je niet aan de buitenkant van mensen kan zien of ze zich eenzaam voelen, maar dat het van binnen zit. Eenzaamheid is het gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Er heerst een soort taboe om te praten over eenzaamheid, en mensen vinden het zelf ook moeilijk om wat aan hun eenzame gevoel te doen. Ze hebben vaak juist een extra steuntje in de rug nodig. Eigenlijk kan je mensen hier gemakkelijk mee helpen, zie hier een aantal voorbeelden:https://www.eentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid.

Met een afvaardiging van HE-doet zijn wij naar Rhenen gegaan en hebben wij deelgenomen aan ’een Rhenens bakkie koffie’ en ’Kookclub De Steiger’.

Rhenens bakkie koffie

Samen met Carolien zijn we op stap gegaan met haar bakfiets voor ‘’een Rhenens bakkie koffie’’. We ontmoetten elkaar op het terras waar Carolien alles installeerde. Het was ontzettend mooi weer! We gingen bij verschillende deuren aanbellen om mensen te vragen of ze met ons een bakkie wilden komen doen. Het was best spannend, maar we kregen al snel veel verschillende enthousiaste reacties. We werden steeds fanatieker om zoveel mogelijk mensen naar buiten te krijgen en vonden het een onwijs leuk initiatief. Zelfs iemand die eerst twijfelde om te komen, kwam later toch de deur uit om met ons een kopje koffie te drinken. Deze ervaring liet ons zien dat er niet veel voor nodig is om mensen naar buiten te krijgen en met elkaar te verbinden.

Kookclub in werkplaats De Steiger

Donderdagavond 3 november vond de tweede HE-doet activiteit plaats tegen  eenzaamheid. Deze avond draaide om elkaar ontmoeten, samen te koken, kletsen en eten in de Westpoort in Rhenen. Inwoners kunnen wekelijks bij deze activiteit aanschuiven, dit keer waren er twaalf inwoners. Op het menu stond bloemkool, aardappelgratin, kippendijfilet in champignonroomsaus en een heerlijk ijstoetje. In de grote keuken gingen vijf HE Doet vrijwilligers met dresscode ‘Keukenschort’ in hoog tempo aan de slag met snijden, schillen, bakken, koken en gratineren. De bereidingstijd van de maaltijd was best lang en inwoners kwamen af en toe in de keuken kijken of het allemaal wel goed ging. Tussendoor was er tijd om gesprekken met inwoners te voeren met de houding ‘Wees een OEN’ (open, eerlijk en nieuwsgierig). Dit leverde mooie levensverhalen op. De nieuwsgierigheid was wederzijds want er werd gevraagd wie we waren, wat we kwamen doen, of we dit vaker deden en wat ons werk was: “wat voor adviezen geven jullie dan?”

De vraag was of wij ons advieswerk zinvol vonden, waar wij uitgebreid en gepassioneerd over konden vertellen. Ze vonden het erg leuk wat HE-doet allemaal doet.

Toen het eten klaar was en opgediend werd, was iedereen smakelijk aan het eten en ondertussen met elkaar aan het kletsen. Iedereen vond het lekker en wij als ‘vrijwillige koks’ kregen een hartelijk applaus. Het was echt een gezellige avond!

Terug naar overzicht
1602768286847.jpg
Anouk Simmes
Adviseur bedrijfsvoering
schermafbeelding-2022-11-22-om-17.00.26.png

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.