Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Oekraïners in Eindhoven maken er het beste van met elkaar

paul-lips-artikel.png

Inmiddels is de oorlog in Oekraïne al een flinke tijd onderweg; vandaag in totaal 255 dagen. Een verwoestende oorlog zonder veel perspectief op vrede. Als gevolg van de oorlog zoeken veel Oekraïners een veilig heenkomen in onder andere Nederland. Ook de gemeente Eindhoven doet er alles aan om deze vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen, maar staan daarbij voor grote uitdagingen. Een inkijkje in de ‘machinekamer’.

Een pan met Borsjtsj staat in de keuken te pruttelen, een bewoner checkt z’n telefoon, twee vrouwen zitten op de bank te kletsen. Een kleine 120 vluchtelingen uit Oekraïne worden hier op een opvanglocatie in Eindhoven, de grootste gemeente in Brabant, opgevangen. De perfecte plek, beaamt ook bewoner Yevgeniya: “Mensen beschikken over een eigen kamer, deze keuken en gemeenschappelijke ruimte.”

Werk is duidelijk de volgende stap, zegt ook Yevgeniya. Eerst zijn de kleine duizend vluchtelingen ingeschreven in de administratie van de gemeente, het leefgeld is geregeld, kinderen gaan naar school. Een flinke klus, zeker in het begin. Maar gelukkig heeft de gemeente Eindhoven de slagkracht om hier op een goede manier vorm aan te geven.

En niet alleen de ‘achterkant’ is in orde, weet ik inmiddels. De lijntjes zijn kort, de betrokkenheid van de inwoners in Eindhoven is groot. Dat maakt mij trots. Nadat iedereen was ingeschreven, hebben vrijwilligers en medewerkers van de Gemeente de mensen geholpen bij het openen van een bankrekening en het maken van een cv. Iedereen heeft een tandje bijgezet om alles voor elkaar te krijgen.

Dat tandje erbij zetten, ook in je vrije tijd: dat typeert de afgelopen maanden. Andere collega’s van de Gemeente sprongen op de fiets toen ze hoorden dat er Oekraïense vluchtelingen waren die moeite hadden om een bankrekening te openen. “Op naar de locaties, met een flinke glimlach en gemeend ‘dyakuyu’ als dank.”

Flexibel en creatief, die eigenschappen zijn wel nodig bij het regelen van de opvang, weet ik inmiddels. Elke dag komen er vragen binnen, waar je zelf ook niet altijd antwoord op weet. Pas nog kregen we een melding van het arbeidsbureau dat er geronseld werd onder de vluchtelingen om illegaal te gaan werken. Met daarna de dringende vraag wat wij daar aan konden doen. Dat was echt hartverscheurend. Deze mensen zijn helemaal alleen naar Nederland gekomen. Huis in Oekraïne verwoest, en ze staan dan vervolgens voor je, bevend van angst dat ze iets fout hadden gedaan. Wat doe je dan, als jonge Nederlander: in een land waar we al ruim 75 jaar vrede met elkaar hebben?

De volgende beer op de weg dient zich ook al aan. Tot wanneer kunnen ze hier in de opvang blijven? De meeste locaties zijn tijdelijk gehuurd en moeten bijvoorbeeld uiteindelijk gesloopt worden. Maar hoelang deze mensen in Nederland blijven?

Ik denk dat niemand dat nu weet. En dat is, ook voor deze projectleider, soms best ingewikkeld.

Dit artikel is geschreven door Paul Lips, sinds oktober 2021 projectleider sociaal domein bij de gemeente Eindhoven via Haute Equipe. 

Wil jij ook projectleider worden? Bekijk hier onze openstaande vacatures.

Terug naar overzicht
paul-lips-artikel.png

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.