Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

KLANT IN ZICHT l OVER-gemeenten

1bbf8b71-4c6c-410d-bf75-28306e421dee-2.jpg

De eerste weken als adviseur OOV bij OVER-gemeenten
 
Het is iets na zevenen in de ochtend als ik op 10 augustus in de auto stap en de Zaanstreek tegemoet rijd. Tegen negen uur passeer ik de Zaanse Schans. De zon schijnt volop en er overvalt mij een vakantiegevoel. Maar niks is minder waar. Het is mijn eerste werkdag als adviseur Openbare Orde en Veiligheid bij OVER-gemeenten: een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Oostzaan en Wormerland.

Ik word hartelijk ontvangen. De werkdruk blijkt hoog, zoals vaker het geval in kleine(re) gemeenten. Veelal werk je met minder mensen op hetzelfde aantal taakaccenten. Binnen het vakgebied openbare orde en veiligheid zijn dat er genoeg. Mijn tijdelijke collega’s zijn dan ook blij dat ik er ben. Een rondleiding door het gemeentehuis in Wormer volgt, inclusief een kennismaking met de burgemeester. Ook met haar zal ik intensief samenwerken het komende half jaar. De werklijst wordt doorgenomen en na afloop van het stafoverleg, begin ik dezelfde dag nog aan mijn eerste adviezen.

Op dinsdag word ik verwacht in Oostzaan. Ook daar word ik rondgeleid en maak ik kennis met de burgemeester. Er is dan wel een samenwerkingsverband, maar op bestuurlijk niveau werken beide gemeenten zelfstandig. Voor mij dubbel zo leuk: niet één, maar twee bestuurders die ik mag adviseren!
Die woensdag blijf ik thuis in het Brabantse, het is mijn vrije dag. Ik loop mijn mailbox van Haute Equipe door, bekijk de actualiteiten rondom OOV en kan het niet laten om ook even in te loggen op de werkomgeving van OVER. Daar lees ik dat mijn adviezen al zijn geagendeerd voor het overleg met beide burgemeesters komende maandag. Yes!

Op donderdag werk ik nog een dag in Wormer. Ik vind het belangrijk om de eerste weken, zoveel mogelijk als de huidige situatie het toelaat, in contact te zijn met collega’s. Op vrijdag werken zij thuis, dus volg ik dat voorbeeld. Er is behoefte aan nieuw beleid op diverse onderwerpen waar ik mee aan de slag ga, ik beantwoord OOV-gerelateerde vragen van collega’s en er passeren enkele ad hoc zaken waaronder het vermoeden van botulisme bij een aantal aangetroffen dode dieren in de directe omgeving. Heel wat telefoontjes, appjes en mailtjes verder ga ik tevreden het weekend in.

Ondertussen zijn we een week verder, de dagen vliegen voorbij. De collega’s geven aan dat er een last van hun schouders is gevallen sinds mijn komst. Het is fijn te horen dat ik dit voor hen kan betekenen. Binnenkort gaat één van hen met vakantie. Ik zal dan ook haar werkvoorraad zoveel mogelijk overnemen, zodat ze voor het eerst sinds enkele jaren écht weer eens dat vakantiegevoel krijgt. En dat gun ik haar van harte. Ik heb dat vakantiegevoel in de mooie Zaanstreek toch al elke dag!
 
Karin Francken
Senior adviseur en coördinator OOV
Haute Equipe Partners in Public

Terug naar overzicht
1bbf8b71-4c6c-410d-bf75-28306e421dee-2.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.