Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Jonge adviseurs bij Haute Equipe: knappe koppen met een slim rendement

2126-page41-20200110.jpg

De acht woorden die je eigenlijk niet graag hoort als jonge adviseur: ‘Heeft de kandidaat de werkzaamheden eerder al uitgevoerd?’ Tenzij dit toevallig het geval is natuurlijk. Dan kan in volle tevredenheid van alle betrokkenen deze vraag met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord. Maar vaak ligt het ingewikkelder.

Overheden worstelen met het inhuren van jonge medewerkers. Van oudsher voelt het veilig om te kiezen voor een kandidaat met een uitgebreid CV: de kans dat een opdracht succesvol wordt uitgevoerd, voelt dan immers groter. Iemand heeft (ongeveer) hetzelfde gedaan, deze klus zal ook geklaard kunnen worden. Wie zegt mij dat deze jonge, onervaren medewerker dat ook kan? Tegelijk is er de uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat de overheid meegroeit met ontwikkelingen in de samenleving?

Frisse blik

Toch weten organisaties dat er ook grote voordelen zijn. Jonge medewerkers zijn opgegroeid en opgeleid in een andere tijd en zorgen daardoor al snel voor frisheid en dynamiek. Dat beaamt ook Alwin Slot, zelf een jonge adviseur bij Haute Equipe. Die ziet dat bijvoorbeeld de gemeente Meppel graag met jongeren werkt. ‘Omdat ze veel energie hebben. Jonge Adviseurs hebben een open geest, zijn eager om verschil te maken. Bij Haute Equipe word je gestimuleerd om nieuwsgierig te blijven, een onderzoekende geest te houden en je verantwoordelijkheid te nemen. Dat vinden gemeenten prettig. Daar komt bij dat er vaak ook een prijsverschil is met meer ervaren werknemers.’

Het mag er dan professioneel en beheerst uitzien, organisaties met vrijwel uitsluitend oudere werknemers, maar is het ook effectief? Is een mix van leeftijden niet beter voor duurzame kennisoverdracht, de spreiding van talenten en vaardigheden, de flexibiliteit, etc?’ Alwin begrijpt de gemeenten wel: ‘Een mix van jongeren en ouderen  levert meerwaarde op. Je hebt ook mensen nodig die uit ervaring weten wat wel en niet werkt. Met alleen jonge, enthousiaste mensen kom je er ook niet’.

Integrale aanpak

Alwin zag dit ook terugkomen bij de gemeente in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. ‘Er zijn altijd vakspecialisten, ervaren ambtenaren nodig om de juiste context te kunnen voorzien en alle benodigde kennis aan tafel te krijgen. Het is de kunst om elkaars toegevoegde waarde te kunnen herkennen en hier gebruik van te maken.’ Om zijn jonge medewerkers in contact te laten komen met meer ervaren medewerkers, moedigt Haute Equipe hun aan om mentoren binnen het bedrijf te zoeken. Het is een win-win situatie, omdat jongeren vaak meer recente kennis hebben en zich gemakkelijker kunnen bewegen binnen een snel veranderende omgeving door bijvoorbeeld toegenomen automatisering en de invloed van apps en sociale media binnen de overheid.

Zo ontstaat er binnen Haute Equipe, en dus ook bij haar opdrachtgevers, een mooie verbinding tussen jong en oud. Jonge adviseurs worden opgeleid met het idee dat integraal samenwerken belangrijk is en dat in overheden vraagstukken multidisciplinair benaderd moeten worden. Alwin heeft op deze wijze bijvoorbeeld succesvol de (on)mogelijkheden rondom de bouw van een nieuw zwembad onderzocht. Ondanks dat hij (nog) geen specialist was, ging hij op zoek naar kennis bij collega’s, probeerde dit zich eigen te maken. Door samen te werken werden goede oplossingen bedacht voor een complex project. En daar is hij,ondanks zijn nuchtere insteek, best trots op!

Wil je meer weten over wat Haute Equipe voor jou organisatie kan doen? Of heb je interesse in één van onze (jonge) adviseurs? Neem dan gerust contact met ons op via Nick Pijpers of Daan Ruigrok via nick@haute-equipe.nl / daan@haute-equipe.nl

Graag tot snel!

Alwin Slot en Paul Lips (adviseurs)

 

Terug naar overzicht
paullips.jpeg
Paul Lips
Adviseur
2126-page41-20200110.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.