Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

De opdracht van…… Jasper en Michelle

opdracht-michelle-jasper.jpg

De sociaal domeiners van Haute Equipe zitten door heel het land ‘op’ opdracht. Maar, wat voor opdrachten? En wat doen ze precies? In deze rubriek willen we jou zo nu en dan kennis laten maken met onze adviseurs en de opdrachten die zij doen. Deze keer: Jasper Otter en Michelle Bokking.

Bij aanvang van hun opdrachten in oktober 2021 hadden Jasper en Michelle niet het vermoeden met de opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de slag te gaan. Militaire bewegingen aan de Russische kant van de grens met Oekraïne werden door media weliswaar gevolgd, maar, een oorlog in Europa? Weinigen hielden er echt rekening mee. Sinds 24 februari weten we helaas beter.

Jasper en Michelle kenden een soortgelijke aanloop naar hun inzet voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In oktober startten ze als beleidsmedewerkers. Jasper voor de gemeente Weststellingwerf (net onder Heerenveen) en Michelle voor de gemeente Zaanstad (Noord-Holland). Door hun betrokkenheid bij de noodopvang van asielzoekers was het logisch om ook bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen betrokken te zijn.    

Verbinden van lijnen
In beide gemeenten is snel na de start van de oorlog in een razend tempo een structuur opgericht die moet helpen alle lijntjes duurzaam te verbinden. Binnen het gemeentehuis, maar ook tussen het gemeentehuis en alle partners en (particuliere) initiatieven binnen de gemeentegrenzen. Michelle: “In het begin was het erg zoeken. Waarmee begin je? Hoe lopen alle lijntjes? Na verloop van tijd raakten er steeds meer mensen bij betrokken, en dat aantal groeit nog steeds. Het raakt inmiddels bijna elke afdeling van de gemeente. Het oorspronkelijke interne crisisteam is sinds kort, vanwege het aantal betrokkenen, opgesplitst in verschillende aandachtsgebieden”. Jasper zegt over de beginperiode: “In de eerste week hebben we intern afspraken gemaakt over de taakverdeling. Ook hebben we snel bijeenkomsten georganiseerd met inwoners en dorpsorganisaties om het met hen te hebben over waar de gemeente wel en niet over gaat”.  

De niet eens volledige rij met inmiddels betrokken personen en organisaties die Michelle en Jasper opsommen is indrukwekkend. Het COA, Vluchtelingenwerk, rederijen, dorpsorganisaties, inwoners, regiogemeenten, onderwijs, en alle collega’s. Jasper: “Het raakt aan zo veel”. Michelle: “Het is enorm druk, maar ook interessant. Je leert heel de organisatie kennen, verkent de paden die er zijn en probeert daar waar nodig nieuwe paden te creëren”.  

Van alles en nog wat
In vergelijking met grotere gemeenten is er in een kleinere organisatie zoals Weststellingwerf minder mankracht aanwezig om de vraagstukken die spelen op te pakken. Dat zie je terug in het brede scala aan werkzaamheden van Jasper. “Ik informeer personen met particuliere initiatieven over regelingen, ben intern een vraagbaak voor onder andere ons klantcontactcentrum, schakel met communicatie over informatie op onze website, en ik heb buurtbewoners rondgeleid door de opvanglocatie. Een moment later ben ik weer bezig met een voorstel voor het college van burgemeester en wethouders (B&W) over de leefgeldregeling, of met waterkokers in de opvanglocatie die te veel stroom vragen”. Hulp van andere gemeenten heeft Jasper ook. “Met collega’s uit heel de provincie Friesland zit ik wekelijks in een overleg waar we met elkaar vragen over bijvoorbeeld verzekeringen en bankrekeningen beantwoorden”.

Michelle doet veel in de bestuurlijke advisering. “Ik schrijf veel B&W besluitnota’s, raadsinformatiebrieven, en onlangs - na het beroep op het staatsnoodrecht - de eerste burgemeestersbesluiten. Ook onderzoek ik met collega’s wat de behoeften zijn onder de opgevangen Oekraïense vluchtelingen qua informele zorg/dagbesteding en hoe wij daar als gemeente in kunnen voorzien. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met vrijwilligerswerk en -activiteiten. En, iets heel anders, ik ga ook na welke riviercruiseschepen geschikt zijn als opvanglocatie. Wat voor schip kunnen we kwijt in de haven? Past het schip onder de bruggen door?”

Het werk waarvoor Michelle oorspronkelijk is ingehuurd door de gemeente Zaanstad ligt ondertussen niet stil. “Het COA is in Zaanstad bezig met uitbreiding van de noodopvang voor andere vluchtelingen. Dat vroeg de afgelopen weken ook mijn aandacht”.  

Vooruitblik
“Elke week komt er meer bij kijken. In de laatste handreiking van de Rijksoverheid is bijvoorbeeld het recht van Oekraïners op rechtsbijstand opgenomen. Hoe moet dat geregeld worden? Door Vluchtelingenwerk? Weten zij ervan? Moeten wij ze een opdracht geven? Zo poppen er nog steeds nieuwe vragen op”, aldus Michelle. “Met de korte termijn, bijvoorbeeld het regelen van bedden, zijn we nu bezig”, voegt Jasper toe. “Maar het is ook nodig nu al naar de middellange en lange termijn te kijken”. Michelle voorziet op termijn een andere behandeling van personen die uit Oekraïne zijn gevlucht, maar geen Oekraïens burger zijn. Zoals buitenlandse studenten. In het gesprek met Jasper en Michelle wordt duidelijk dat ook duurzame huisvesting aandacht moet hebben, net als hoe je het onderwijs na de zomervakantie organiseert. Centraal? In reguliere klassen? In welke taal? Sluit je aan op het Oekraïense onderwijs dat voor een deel nog in de lucht is?

“Ik had natuurlijk liever gehad dat ik dit werk niet had hoeven doen. Maar het is ook heel dankbaar en leerzaam werk” sluit Michelle af.

Meer informatie over team sociaal?

Michelle en Jasper maken deel uit van team sociaal bij Haute Equipe. Met ruim 25 collega's werken wij dagelijks voor onze opdrachtgevers vanuit een grote maatschappelijke focus. Meer weten over ons team of wil je solliciteren?

Neem gerust een kijkje op onze sociaal domein pagina of onze sociaal domein vacatures.

 

Terug naar overzicht
roeland-1.jpg
Roeland Dubbeld
Adviseur sociaal domein
opdracht-michelle-jasper.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.