Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Angelica Francisco wint de Leonie Janssen-Jansen scriptieprijs 2023!

afbeelding-van-whatsapp-op-2023-02-15-om-16.29.16.jpg

Dinsdag 14 februari jl. heeft Angelica deze prijs in ontvangst mogen nemen. Deze prijs (ter nagedachtenis en ere aan planoloog Leonie Janssen-Jansen) is dit jaar voor het eerst uitgereikt en vond plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Zij won de prijs naar aanleiding van haar onderzoek naar de gevolgen van energietransitie op de Spaanstalige gemeenschap in Amsterdam-Zuidoost.

Een aantal dagen na de uitreiking spraken we met haar:

Angelica als eerste van harte gefeliciteerd met deze prijs

Dank je wel, ik ben er ook erg blij mee en trots op!

Hoe kwam je erbij om je in te schrijven voor deze scriptieprijs?

Dit kwam voorbij via de UvA waar ik afgestudeerd ben in planologie. Ik ben aan het snuffelen gegaan waar Leonie Janssen-Jansen mee bezig was en voor stond en dat sprak mij heel erg aan. Toen heb ik een half jaar geleden mijn onderzoek opgestuurd en vorige maand kreeg ik te horen dat ik bij de laatste 3 genomineerden zat en of ik 14 februari tijd had!

Voordat ik ga vragen hoe deze dag was: kun je in het kort vertellen waar je scriptie over gaat?

Na mijn bachelor Latijns-Amerika Studies in Leiden, was ik op zoek naar wat ik verder leuk vond en wat ik wilde doen. Uiteindelijk kwam ik uit bij sociale maatschappelijke problemen binnen planologische vraagstukken en wat specifieker: wat betekent de energietransitie voor mensen met een niet-westerse achtergrond, hoe bereiken we ze, hoe informeren we ze? We hebben gezien dat bij het uitbreken van de Coronapandemie veel mensen op de Ic’s een niet-westerse achtergrond hadden. De juiste communicatie voor deze groep kwam pas later opgang. Dit moeten we voorkomen met de energietransitie.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb literatuuronderzoek gedaan, met beleidsmakers gesproken en met name veel diepte-interviews gedaan met mensen met een Spaanstalige achtergrond uit Zuidoost. Je moet weten ik ben zelf geboren in de Dominicaanse Republiek en spreek de taal, zonder dit is het moeilijker om vertrouwen te winnen maar ik kreeg dat vrij snel en daardoor heel veel relevante informatie.

Kun je een voorbeeld geven?

Jazeker, wij willen hier in Nederland zo snel mogelijk van het gas af. Dus op inductie-koken overgaan. Maar in sommige culturen is het belangrijk dat ze gewoon vlammen zien als er gekookt wordt! De uitdaging wordt dus ook om de culturele aspecten mee te nemen in het beleid en op deze manier ook kwetsbaardere gemeenschappen te betrekken bij de energietransitie. Dit is wat ook terugkomt in mijn scriptie. Ze vonden bij de UvA het af en toe wel een beetje activistisch! Maar zo ben ik nou eenmaal…toch een 8,3 gekregen.

Prachtcijfer! Kun je ons nu dan vertellen hoe de dag zelf ging?

Tuurlijk. Er waren drie genomineerden en we moesten alle drie een pitch doen van vijf tot zeven minuten waarna er een discussie volgde. Ik was als laatste aan de beurt. Daarna was het woord aan de jury.

De jury roemde jouw scriptie als “uitstekend geschreven, helder gestructureerde en goed verantwoord over een uiterst relevant en actueel thema”

Ja dat waren mooie complimenten maar het mooiste was toch dat de jury zich afvroeg wie Leonie zelf zou hebben gekozen. Mij dus.

Nogmaals gefeliciteerd met je prijs. Hoe zag deze er eigenlijk uit?

Ik heb een mooi tegeltje gekregen en een leuke geldprijs, ik heb alleen nog geen idee wat ik daarmee ga doen!

Het beleidsadvies van Angelica's scriptie is hier te vinden. 

Terug naar overzicht
sandor2.jpg
Sandor Olboeter Verhoeven
Adviseur bedrijfsvoering
afbeelding-van-whatsapp-op-2023-02-15-om-16.29.16.jpg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.