Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

Afzwaaien als aanvoerder

marc-2.jpeg

Ik was op een punt in mijn leven dat ik me afvroeg hoe ik de andere helft van mijn werkzame leven interessant en uitdagend kon maken. Toen kwam John Kaat, accountmanager bij HE, op mijn pad. Het ging al vrij snel over een bureau met veel jonge mensen die werken voor de overheid. Maar dan zonder de taaiheid van sommige collega’s bij een gemeente, zonder de dossiers waar je nooit vanaf komt en zonder de angst dat je er over 30 jaar nog zou zitten.

Ik geloofde er weinig van. Ik kende adviesbureaus best goed, had eerder zelf voor ze gewerkt en vele mensen bij ze ingehuurd. Zonder uitzondering klaagden deze mensen dat ze anoniem waren binnen het bedrijf en dat omzet maken het belangrijkste was. Toen John me echter vroeg voor koffie en ik op een zonnige dag in Haarlem met HE-directeur Frans op het balkon zat, begon ik wel iets van het verhaal te begrijpen. Frans had het niet over omzet, niet over doelen, niet over klanten, niet over opdrachten. Hij praatte alleen maar over zijn dromen en over hoe trots hij was op Haute Equipe. Toen ik er wegging had ik geen idee wat ik er zou kunnen gaan doen. Het sprak me bijzonder aan.  

Ik kwam op een regenachtige dag, vijf maanden later, toch nog eens terug bij directeuren Frans en Marion. En toen ging het ineens wel over het juridische team; dat het niet draaide zoals het moest, dat het team flink in de rode cijfers zat, geen regie had over het eigen werk, veel klaagde, weinig ingewikkelde opdrachten deed en vooral heel graag intern jurisprudentie besprak. Waarbij een aantal van de beste juristen ook nog eens net vertrokken waren. Of ik misschien zin had om met dat team aan de slag te gaan? Niet als leidinggevende, maar als een van hen.  

Dat klonk wel als een uitdaging. Vier jaar lang mocht ik me ook met de bedrijfsvoering bezighouden. De laatste anderhalf jaar heette mijn rol aanvoerder en deed ik dat samen met mijn zeer gewaardeerde collega Coen Modderman. Met horten en stoten veranderden er zaken. Waarom zou je zelf niet gaan over de omzet? En over de keuzes voor het juridische team? Waarom zou je een ander laten bepalen wat voor werk je doet? Waarom zou je klagen als je het ook kan veranderen? Er gingen mensen weg. Voor de mensen die erbij kwamen, keek ik steeds of ik echt blij was om ze als collega te hebben. Scherpe juristen, aardige mensen, met de goede energie. Want meer ben je niet als bedrijf, je bent zo goed als de mensen die bij je werken. Het ging niet altijd vanzelf. ‘Bij twijfel niet doen’ kwam erbij als motto. We namen “rare” mensen aan, met aparte cv’s, die nu ongelooflijk waardevol blijken te zijn en waarvan ik heel blij ben dat ze mijn collega zijn. We draaien nu flinke zwarte cijfers op uitdagende opdrachten met een prachtig team waarin iedereen even veel waard is. Ik ben daar best heel trots op. Op Frans en Marion die ons die ruimte geven, op mijn collega’s in het juridische team en op alle andere collega’s die hun best doen om dit bijzondere bedrijf in stand te houden. Ik snap Frans en John in ieder geval nu wel.    

Maar 4 jaar is ook wel weer een flinke tijd. Waar je goed in bent, is dan wel uitgewerkt. Er zijn dan andere mensen die de kans moeten krijgen om te gaan doen waar zij goed in zijn. Bovendien moet je jezelf ook blijven uitdagen. Tijd om het stokje over te dragen dus. Coen die is als aanvoerder al prachtige dingen aan het doen en ook Monique Nijkamp, mijn opvolger, weet al waar zij haar accenten zal gaan leggen. Zij vertellen daarover in januari meer. Stoppen als aanvoerder biedt mij de kans om me nog wat meer op de inhoud te gaan richten en om aan de slag te gaan met onze “Haute Equipe Academy”, waarin onze adviseurs, die allemaal dedicated werkzaam zijn in de praktijk, opleidingen en trainingen gaan verzorgen voor onze klanten. Ook een heel mooie uitdaging waar ik graag mijn tanden in zet. Mocht je dit lezen en denken: ik wil wel meer weten over HE, bel dan gerust, zoals je merkt vertel ik er graag over.

Marc Douma, senior juridisch adviseur
marc.douma@haute-equipe.nl
06 4817 1135

Terug naar overzicht
marc-2.jpeg

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.