Robotic Process Automation

Professionals zijn het liefst met hun vak bezig. Dat is ook de bedoeling, alhoewel in de praktijk de administratieve taken groeien, zoals het registreren van gegevens in digitale systemen. Denk bijvoorbeeld aan post- of mailregistraties. Dit komt doordat er meer gegevens nodig zijn voor managementinformatie, integraal werken (cliëntsystemen), voor kwaliteitsborging, beperking van de aansprakelijkheid, etc. Daarbij komt dat allerlei bedrijfssystemen niet altijd (goed) gekoppeld zijn.

Op zich logische ontwikkelingen, maar het effect hiervan is dat de vakspecialist vaker met interne administraties bezig is dan met zijn vakspecialisme.  

Wat is RPA?

RPA staat voor Robotic Process Automation en is een oplossing waarbij herhalende handelingen door een softbot worden uitgevoerd. Een softbot is een virtuele medewerker die het mogelijk maakt om 24/7 administratieve handelingen over te nemen.  De softbot kan gegevens invoeren, valideren, verrijken, synchroniseren, verwerken, verzamelen en rapporteren. Dit vraagt wel om duidelijke instructies.

CategorieDefinitie
Invoer en verwerking Opvoeren van gegevens en verwerking in de betreffende omgevingen 
Vergelijken en valideren Gegevens met elkaar vergelijken die in meerdere omgevingen voorkomen 
Koppelen en synchroniseren Losse omgevingen met elkaar koppelen en de gegevens distribueren naar de betreffende velden 
Verzamelen en rapporteren Rapportages genereren op basis van gegevens uit een of meerdere bronsystemen

RPA in de praktijk 

RPA is inzetbaar op onderwerpen als het registreren van poststukken en deze koppelen aan de juiste zaken in het systeem, het aanmelden van nieuwe medewerkers in de systemen of binnengekomen of uitgaande facturen op de juiste kostenplaatsen inboeken. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden waarin RPA een oplossing biedt om herhalende handelingen uit een werkproces te halen. Denk hierbij aan:

• HR processen voor in- en uitdiensttreden
• Verwerken van rechten in bedrijfssystemen
• Synchroniseren van gegevens tussen systemen als vervanger van (API)koppelingen of in het kader van migratie
• Processen bij bijvoorbeeld vergunningverlening

RPA maakt het werk leuker en efficiënter in het sociaal domein, financiële administraties, dienstverlening en zaakgericht werken. Medewerkers komen meer toe aan hun vakinhoudelijke werk en de personeelsbezetting hoeft niet uitgebreid te worden. Bovendien neemt RPA administratieve fouten weg die ontstaan door het overtikken van informatie. Dit komt de informatiekwaliteit ten goede. Uiteindelijk kan RPA zelfs een aantal organisatierisico’s wegnemen.

Hulp bij het inzetten van RPA

Haute Equipe biedt hulp bij het inventariseren mogelijke RPA processen, het opstellen van een businesscase en uiteindelijk de besluitvorming. Daarna volgt een kick-off met betrokkenen binnen de organisatie en eventueel daarbuiten. Vervolgens wordt met betrokkenen de aanpak doorgenomen en kan het configureren van de softbot beginnen. Na de testperiode is het tijd voor de landing van de verandering in de organisatie. Het project wordt afgesloten met een evaluatie.

Zo gaan wij te werk

01
Introductie
02
Inventarisatie
03
Business case
04
Kick-off
05
Uitvoering
06
Livegang

Introductie over RPA

Er wordt een introductie gegeven over RPA bij de opdrachtgever. Hierbij bespreken we wat RPA is, wat je ermee bereikt en wat RPA in de organisatie kan opleveren.

Inventarisatie van processen

De huidige processen worden geïnventariseerd met de medewerkers die deze processen uitvoeren. Daarbij gaan we diep in op elke stap die genomen wordt en wat hiervan de toegevoegde waarde is. Aan de hand van deze inventarisatie wordt een oplossingsrichting beschreven met de medewerkers. Tot slot wordt de oplossingsrichting voorgelegd aan de proceseigenaar.

Doorberekening en haalbaarheid

Aan de hand van de uitgevoerde inventarisatie en beschreven oplossingsrichting wordt een nieuw proces op hoofdlijnen ontworpen. De investering en de impact van de verandering op de organisatie wordt in de business case zoveel mogelijk doorgerekend.

Ontwerp, planning en werkwijze

Tijdens de kick-off worden de technische aspecten voor het ontwerpen van de softbot toegelicht. Daarnaast wordt de planning en werkwijze voor het gehele proces besproken. Ook stemmen we af wat de softbot toevoegt aan de organisatie en welke impact dit met zich meebrengt.

Bouwen van de RPA

In de bouwfase wordt de softbot geconfigureerd en tussentijdse testen uitgevoerd met de applicatiebeheerder. Parallel aan de configuratiewerkzaamheden worden de applicatiebeheerders en gebruikers getraind op welke wijze zij met de softbot om moeten gaan. Daarbij wordt ook uitgebreid besproken welke impact dit op de werkzaamheden van de medewerkers heeft. Als laatste in deze fase wordt een Gebruikers Acceptatietest uitgevoerd (GAT).

Het live zetten van de RPA

Nadat de softbot naar behoren werkt, volgt een procesevaluatie met het hele projectteam. Hierbij kijken we naar de werkwijze van de softbot zelf en binnen het team. Het kan zijn dat er zich uitbreidingsmogelijkheden voordoen welke optioneel worden toegevoegd aan het werk van de softbot. Mochten er later toch nog vragen of fouten voordoen, dan worden deze altijd hersteld.