Interim- en verbetermanagement

Interim- en verbetermanagement spelen een cruciale rol in de moderne bedrijfsvoering. De lokale overheid beweegt sterk mee met de maatschappelijke vraagstukken en veranderingen. Dat vraagt om een flexibele organisatie, die elke keer weer voor de uitdaging staat om antwoorden te geven op de maatschappelijke vragen en behoeften.  

Wat is interim management?

Interimmanagement gaat over de tijdelijke inzet van ervaren professionals om leiding te geven tijdens perioden van verandering of knelpunten binnen een organisatie. Onze adviseurs brengen expertise en frisse perspectieven mee, waardoor ze snel en effectief inspelen op urgente behoeften. 

Wat is verbetermanagement?

Verbetermanagement richt zich daarentegen op het optimaliseren van de bedrijfsprocessen en het verhogen van efficiëntie. Haute Equipe heeft ervaren professionals die hierin van onderscheiden betekenis zijn. Volgens de visie van Haute Equipe ligt de kern van verbetermanagement in het analyseren van bestaande processen, identificeren van knelpunten en verspilling en het implementeren van strategische verbeteringen. Door monitoring en aanpassing van processen helpt verbetermanagement een organisatie om flexibel te blijven in een veranderende maatschappij. Een paar belangrijke elementen van verbetermanagement zijn: 

  • Data-analyse: gebruik van statistische en analytische tools om problemen en verbeterkansen vast te stellen. 
  • Medewerkersbetrokkenheid: actieve deelname van alle niveaus binnen de organisatie om een cultuur continue te verbeteren. 
  • Procesoptimalisatie: processen opnieuw vormgeven om efficiëntie en effectiviteit te vergroten. 
  • Klantgerichtheid: focussen op het verhogen van de waarde voor de afnemer door hun behoeften en verwachtingen centraal te stellen in het verbeteringsproces.   

Peer-review

Haute Equipe laat zien waar de sterke en zwakke punten in processen of organisaties zitten. Dit doen we door een peer-review of quick-scan uit te voeren. Een peer-review is een manier om te kijken naar geplande veranderingen of hoe dingen nu gaan in een organisatie. Experts uit hetzelfde vakgebied beoordelen dit. Dit proces zorgt ervoor dat de verandering of situatie van goede kwaliteit is, klopt en origineel is, voordat het wordt goedgekeurd of uitgevoerd. 

Tijdens een peer-review kijken meerdere beoordelaars naar het werk. Ze analyseren verschillende dingen, zoals de methode, data-analyse, hoe de resultaten worden uitgelegd, vergelijkingen met anderen en hoe relevant het onderzoek is. Onze adviseurs geven daarna feedback en suggesties voor verbetering. Ze doen ook aanbevelingen over hoe geschikt en doelgericht het werk is. Dit proces helpt om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid te verbeteren en zorgt voor eerlijkheid en vooruitgang. 

We hebben deze peer-reviews gedaan bij de gemeente Het Hoge Land (controle in de gemeente Het Hoge Land) en Vlaardingen (financiële functie binnen de gemeente Vlaardingen). 

Quick-scan

Een quick-scan is een snelle evaluatie of analyse van een specifieke situatie, proces of probleem binnen een organisatie. Het doel van een quickscan is om snel inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken, mogelijke knelpunten en verbeterkansen, zonder de uitgebreide en tijdrovende analyses die vaak samengaan met diepgaande onderzoeken.  

Voorbeelden van quick-scans die wij hebben uitgevoerd zijn bij de gemeente Vught (werking financiële administratie) en de gemeente Heemskerk (werking deelteam Planning en Control).