(Concern)control

Gemeenten moeten zich steeds meer verantwoorden over hun doen en laten aan de gemeenteraad, inwoners en toezichthouders. Transparantie over zowel de dienstverlening aan inwoners als de inkomsten en uitgaven wordt steeds belangrijker in een tijd waarin het vertrouwen tussen inwoners en de overheid alsmaar daalt. Ook transparantie over de persoonsgegevens die ze verwerken, informatiebeveiliging, het naleven van wettelijke regels en rechtmatig handelen blijft belangrijk.

Gemeenten in control

Om transparantie te kunnen bieden is goed bestuur nodig. Ook is het van belang dat de gemeente voorspelbaar wordt in haar handelen en zo controle houdt. ‘In control zijn’ gaat vooral om het creëren van een goedgeorganiseerde, beheerste en verantwoordelijke gemeentelijke organisatie zodat maatschappelijke doelen worden bereikt.  

Uitdagingen bij het invullen van controller-functies

Dat klinkt goed, maar hoe organiseer je dat in de complexe gemeentelijke organisatie in een samenleving waar de bestuurlijke en maatschappelijke uitdagingen elkaar in rap tempo opvolgen? We zien dat door de regelgeving er steeds meer aandacht nodig is voor financiële beheersing, rechtmatigheid en doelmatigheid, maar ook voor gegevensbescherming en informatiebeveiliging. Met als gevolg dat er verschillende control functies zijn ontstaan zoals concerncontroller, businesscontroller, interne auditor, functionaris gegevensbescherming en CISO.

Het gaat vaak om nieuwe functies waarbij gemeenten zoekende zijn naar de invulling hiervan. Welke competenties zijn er bijvoorbeeld nodig om de functie goed in te vullen? En is het voor kleine gemeenten slim om deze rollen fulltime in te vullen, of is een samenwerking hierin met buurgemeenten slimmer?

Wat zouden control functionarissen moeten doen? 

In essentie draaien deze functies om het verbeteren van de kwaliteit van gemeentelijke processen door onafhankelijke toezicht, interne audits en advisering & ondersteuning. Bij advisering & ondersteuning gaat het om positief en oplossingsgericht meedenken en om het risico niet te voldoen aan regelgeving te voorkomen. Wat kan er wel binnen de regels en welke risico’s zijn aanvaardbaar? De adviseurs van Haute Equipe kijken door deze bril.

Haute Equipe brengt samen

Haute Equipe ondersteunt gemeenten met adviestrajecten om de bedrijfsvoering (weer) op orde te krijgen. Onze adviseurs brengen verschillende control functies, kennis en normen samen en werken vanuit het Three Lines Model (3LM) en de 6 bouwstenen van het Gemeente In Control-model. Daarnaast levert Haute Equipe ook concerncontrollers, businesscontrollers, intern auditors en functionarissen gegevensbescherming ter ondersteuning. Samen met de gemeente komen we tot een optimale inzet van (financiële) middelen, zodat er ruimte blijft voor de realisatie van maatschappelijke doelen zoals woningbouw, gemeenschappelijke voorzieningen of jeugdzorg.

(Corncern)controller - Gemeente in Control Model