Gemeenten krijgen steeds meer te maken met complexe veiligheidsproblematiek. Voorbeelden zijn ondermijnende criminaliteit, cybercrime, jeugdoverlast en meervoudige complexe problematiek. Het oplossen van deze problemen vraagt om een intensieve samenwerking met ketenpartners als politie, openbaar ministerie, maar ook scholen, jeugdconsulenten en het sociale vangnet. De adviseur Openbare Orde en Veiligheid (OOV) treedt vaak op als regisseur van deze samenwerking.
Maatschappelijke ontwikkelingen
Naast veiligheidsproblematiek hebben steeds meer gemeenten te maken met maatschappelijke ontwikkelingen als polarisatie, radicalisering, complot denken en spanningen. Ook worden gemeenten geconfronteerd met maatschappelijke onrust, (tegen)demonstraties en wanordelijkheden.
Dit vraagt van de gemeente, burgemeester en het college dat zij dicht bij de inwoner staan, naar hen luisteren en ook duidelijk aangeven wat wel en niet wordt geaccepteerd. Naast de adviseurs op communicatie, participatie en leefomgeving, is de adviseur Openbare Orde en Veiligheid een belangrijke adviseur van de burgemeester bij deze vraagstukken.
Ondermijning
Bij ondermijnende criminaliteit is nietsdoen geen optie. Gemeenten hebben te maken met het zogeheten ‘waterbedeffect’. Criminelen verplaatsen zich naar die dorpen en steden waar zij het minste risico lopen. Het bewustzijn daarover is niet in alle gemeenten even groot. Samenwerking met regiogemeenten zorgt voor een versterking in de aanpak van ondermijnende criminaliteit, wat een afschrikwekkende werking heeft op criminelen.
Ketenregie
Bij veiligheidsproblematiek is het belangrijk om met de ketenpartners als één overheid op te treden en gezamenlijk alle instrumenten in te zetten: strafrechtelijke, bestuursrechtelijke, fiscale en privaatrechtelijke. Naast de regie heeft de gemeente beschikking over bestuursrechtelijke instrumenten die de afgelopen jaren zijn uitgebreid. Bijvoorbeeld de openbare ordebevoegdheden van de burgemeester, zoals het opleggen van een samenscholingsverbod, het instellen van cameratoezicht en het sluiten van panden waar georganiseerde criminaliteit plaatsvindt (de sluitingsbevoegdheid).
De OOV expertise van Haute Equipe
Veel Nederlandse gemeenten kampen met een tekort aan menskracht bij de aanpak van complexe veiligheidsproblematiek. Ook kan het ontbreken aan beleid of kennis om een gedegen, integrale veiligsheidsaanpak neer te zetten. De adviseurs OOV van Haute Equipe hebben ervaring met het opstellen of herzien van beleid en regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid. Neem gerust contact op voor advies over ondermijnende criminaliteit, het verbeteren van de samenwerking tussen veiligheidspartners of ondersteuning bij veiligheidsproblematiek.