Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...

MOOI project De thermo-akoestische warmtepomp

wamtepomp.png

Woningen in Nederland moeten de komende jaren massaal van het aardgas af. De inzet van warmtepompen speelt hierbij een belangrijke rol. De huidige generatie warmtepompen, de compressiewarmtepompen, heeft echter een paar belangrijke nadelen. Zo hebben de warmtepompen een beperkt werkingsgebied van bron- en afgiftetemperatuur en beperkte mogelijkheden tot moduleren van het uitgangsvermogen. Daarnaast hebben de warmtepompen moeite met bronnen met een variabele aanvoertemperatuur en kunnen zij geluidsoverlast veroorzaken. De aanpassingen die nodig zijn om de warmtepompen optimaal te laten functioneren werken vertragend en kostenverhogend en bieden de eindgebruiker niet altijd het optimale comfort.

Thermo-akoestiek als oplossing
Een warmtepomp op basis van thermo-akoestiek (TA) doet veel van de nadelen van de huidige generatie warmtepompen teniet. Zo kan de TA-warmtepomp gekoppeld worden aan elke bron en werkt deze bij elk temperatuurbereik. Hierdoor kan met één warmtepomp zowel verwarming als warm tapwater geleverd worden. De TA-warmtepomp heeft daarnaast een gemiddeld hogere SCOP (seasonal performance) en is vrij van giftige of brandbare koudemiddelen. En, niet geheel onbelangrijk, de TA-warmtepomp is stil.

Hoe werkt het?
De thermo-akoestische warmtepomp werkt op basis van een drukgolf (geluidsgolf) opgewekt in helium. Helium is het werkmedium en door het lokaal met de  drukgolf samen te persen en te laten expanderen, neemt de warmtepomp warmte op en geeft het warmte af op een hogere temperatuur. Het thermo-akoestische hart van de warmtepomp vervangt de compressor en het koudemiddel circuit van de klassieke compressiewarmtepomp.

Naar marktintroductie
Thermo-akoestische warmtepompen zijn op dit moment nog niet beschikbaar voor de  woningbouw, maar de ontwikkelingen staan op het punt van doorbreken. Blue Heart Energy werkt de komende jaren aan de doorontwikkeling van het huidige proof-of-concept naar een prototype dat gereed is voor marktintroductie. Blue Heart Energy werkt hierbij samen met TNO, Remeha en Exasun in het MOOI-project Het Blauwe Hart. Het project wordt uitgevoerd met subsidie uit het programma Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van de Topsector Energie.

Haute Equipe
Haute Equipe heeft Blue Heart Energy geholpen bij het succesvol aanvragen van de subsidie uit het MOOI programma. Wij hebben geholpen bij het betrekken van de juiste partners, het schrijven van een scherp projectplan en het financieel vormgeven van het project. Wij zijn erg trots dat het project door de Topsector Energie is geselecteerd voor subsidiering en binnenkort van start kan gaan!

Meer weten?
Meer weten over het project of hoe wij u kunnen ondersteunen bij het aanvragen van subsidie voor uw duurzaamheidsproject? Neem gerust eens contact met ons op!

Terug naar overzicht
martin-nieuw.png
Martin Bremer
Senior Subsidieadviseur
wamtepomp.png

Samen met ons leg je de basis voor maatschappelijk resultaat.